143 arrestaties bij rellen in Amsterdam: ‘Sommige betogers droegen vechthandschoenen’
UpdateDe politie heeft zondag 143 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein die niet was toegestaan. Vijftien van hen worden verdacht van openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel. De vijftien arrestanten bleven in de nacht van zondag op maandag nog vastzitten.
De rest van de arrestanten is naar huis gestuurd, zo meldt de politie op Twitter. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. De hoogte daarvan is niet bekend.
De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. Wel mocht de manifestatie plaatsvinden in het Westerpark. Maar de initiatiefnemers zagen daarvan af.
Volksgezondheid
De illegale demonstratie liep al snel uit de hand. Optreden was noodzakelijk, aldus de gemeente, ‘vanwege de volksgezondheid, grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en een dreigende verstoring van de openbare orde’. Omdat sommigen de aanwijzingen niet opvolgden, voerde de ME charges uit, onder meer met een waterkanon.
Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 personen die ‘duidelijk uit was op een confrontatie’. ,,Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.’’
Xander Simonis, voorzitter van politiebond ANPV, heeft met verbazing naar de beelden van de ongeregeldheden gekeken. ,,Ik vind het echt bizar. Het lijkt erop dat men blijft denken dat het coronavirus wel meevalt. De mensen die zich wel aan de regels houden zitten thuis opgesloten. Mede door deze demonstranten en diegenen die feestjes organiseren hebben we misschien straks een avondklok.”
Lees ook: Ongeloof om zorgverlener die stelt dat ‘artsen alles faken’, inspectie onderzoekt meldingen
Teruggedreven
De demonstranten werden aan het begin van de middag al teruggedreven, maar een aantal probeerde later weer terug te keren naar het plein. De politie werd bekogeld met stenen en vuurwerk. Sommige demonstranten stonden hossend en joelend bij elkaar, anderen vielen de politie direct aan.
De aanwezigen mochten niet demonstreren op het Museumplein, tegen het kabinet van Rutte en de maatregelen tegen corona. Maar: ‘Wij laten ons niet de mond snoeren,’ aldus betogers. Op sociale media hadden zo’n 10.000 mensen aangegeven te willen komen, het werden er volgens de gemeente circa 2000, nadat geen toestemming werd verleend voor de betoging op deze plek.
Onder het mom van ‘koffiedrinken’ kwamen ze tóch samen. De gemeente Amsterdam verklaart het optreden van de ME: ‘Vanwege het gevaar voor de volksgezondheid is het van belang dat iedereen zich aan de geldende maatregelen houdt. De aanwezige demonstranten doen dit niet.’ Mondkapjes werden amper gedragen, afstand lang niet altijd gehouden.
Tekst gaat verder onder de foto
ME
Uit sociale media blijkt dat bekenden van de politie zich onder de betogers bevonden. Danny V., de man die Pieter Omtzigt bedreigde bij de Tweede Kamer, was in Amsterdam, zo liet hij via Facebook weten, net als een man die veroordeeld is voor het bedreigen van de burgemeester van Utrecht.
Later werd een noodbevel afgekondigd, waardoor niemand meer op het Museumplein mocht verblijven. Snel na het noodbevel werd al omgeroepen dat het niet toegestaan was deel te nemen aan de demonstratie. Betogers joelden daarop luid en floten, terwijl hen werd gevraagd zich ‘van het Museumplein te verwijderen’. ‘Wij zijn Nederland’, werd er door demonstranten gescandeerd. Ook was te horen: ‘Kom maar op', tegen politiemensen.
Organisator Michel Reijinga probeerde eerder deze week een verbod van de demonstratie met een kort geding nog op te heffen, maar haalde deze week bakzeil. De demonstratie had overigens wel legaal plaats kunnen vinden in het Westerpark, waar coronamaatregelen gemakkelijker gehandhaafd kunnen worden. Maximaal vijfhonderd mensen zouden er terecht kunnen. Maar daar voelde de organisatie blijkbaar niets voor, net zoals de betogers die zich toch op het Museumplein hadden verzameld.
Tekst gaat verder onder de foto
Waterkanon
Eén van de demonstranten filmde nog hoe de politie een waterkanon klaarzette. Maar daardoor lijkt de vrouw achter de camera niet geïntimideerd te worden. ‘We like water', zegt ze terwijl ze haar telefoon op de politie richt.
Op het Museumplein werd ook geprotesteerd tegen coronamaatregelen, zo bleek uit spandoeken. Er werd gesuggereerd dat een demonstratie tegen fascisme, vorige week, wél ruim baan kreeg. Maar dat ontkent één van de organisatoren via Twitter. Die organisatie moest ook naar het Westerpark en schikte zich daarnaar, ook al zagen zij die plek ook niet zitten. ‘Die keuze maakten we uit solidariteit met risicogroepen en zorgmedewerkers.’
Bekijk hieronder onze video’s over de coronaprotesten:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMdierenmens
Ben vliegt toppaarden van sjeiks, emirs en royals de wereld over
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week: vliegende paarden. -
Topman FrieslandCampina wordt nieuwe baas Unilever
Was- en levensmiddelenconcern Unilever krijgt weer een Nederlander als topman. Hein Schumacher, de huidige baas van zuivelbedrijf FrieslandCampina, neemt in juli het roer over van de Brit Alan Jope. -
PREMIUM
Kinderen die zich goed gedragen op de bon geslingerd: ‘Eerste indruk van politie moet positief zijn’
Schiedamse kinderen lopen deze weken een grote kans op de bon te worden geslingerd. Niet dat er strenger wordt gecontroleerd op het fietsen door rood licht of het op straat gooien van afval, nee, ze krijgen de bon wegens goed gedrag. Er zit nóg wat aan vast: een gratis zak patat. De achterliggende gedachte? Kinderen laten zien dat een politieagent geen boeman is. -
PREMIUMdemonstratie amsterdam
Ongeloof om zorgverlener die stelt dat 'artsen alles faken', inspectie onderzoekt meldingen
Bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn diverse meldingen binnengekomen over een zorgverlener die vanmiddag ongefundeerde uitspraken heeft gedaan over de coronapandemie. De zelfverklaarde ‘homeopathisch arts’ uit Limburg beweert glashard voor de camera dat artsen ‘alles faken en voor iedere patiënt 20.000 euro krijgen’. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kan er de woorden niet voor vinden. ,,Ik ben sprakeloos”, meldt een woordvoerder bij het zien van het interview.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.