Volledig scherm
© Robin Utrecht/ANP

Afgezwaaide zwemmer Sebastiaan Verschuren blikt terug op carrière

AMSTERDAM - "Waarom doe ik dit eigenlijk nog?", vroeg Sebastiaan Verschuren zich begin november af bij zijn eerste zwemtraining na de voor hem teleurstellend verlopen Olympische Spelen. In Rio de Janeiro miste Verschuren de individuele finales op de 100 en 200 meter vrije slag.

Alleen met de estafettemannen 4x200 vrij behaalde hij een knappe zevende plek in de finale.

Na Rio had de 28-jarige Amsterdammer behoefte aan rust. "Ik heb 3 maanden niets gedaan en wilde mijn hoofd helemaal leegmaken", lichtte Verschuren dinsdag toe. "Toen ik voor het eerst weer in het water lag, vroeg ik me af wat ik aan het doen was. In eerste instantie dacht ik nog dat dat gevoel wel over zou gaan, maar na 2 weken was het alleen maar versterkt."

"Ik ging relativeren: wat is het hogere doel van blijven zwemmen? Wat kan ik nog bereiken? Tja, en als je als topsporter gaat relativeren weet je dat je verkeerd bezig bent. Als je er niet voor de volle 100 procent voor wil gaan, moet je stoppen. Ik wil niet blijven zwemmen omdat de zwemwereld zo leuk en vertrouwd."

Coach Martin Truijens
Maandagavond maakte de regerend Europees kampioen op de 200 meter zijn besluit wereldkundig. "Ja, ik ben blij dat ik het nu bekend heb gemaakt. Het lucht op."

Verschuren benadrukt dat de deceptie van Rio geen invloed heeft gehad op zijn beslissing. Het vertrek van zijn coach Martin Truijens naar Denemarken evenmin. "Kort na de Spelen kwamen Martin en ik beiden tot het besef dat het beter zou zijn als onze wegen na 10 jaar zouden scheiden. Ik moet ook zeggen dat ik in Amsterdam een paar weken heel fijn heb gewerkt met de nieuwe trainer Mark Faber. Hij heeft een goed programma en het is een leuk team. Daar ligt het allemaal niet aan. Het komt puur uit mezelf. Het heilige vuur is er gewoon niet meer."

Top 3 memorabele races
Gevraagd naar zijn meest memorabele zwemraces komt Verschuren tot de volgende top 3.

1. Europese titel op de 200 meter vrij tijdens de EK in Londen, mei 2016

"Dit is echt het hoogtepunt van mijn carrière. De kroon op de samenwerking tussen Martin en mij. In Londen viel alles op z'n plek, zo gaaf. Ik ben heel blij dat ik die Europese titel aan mijn palmares heb mogen toevoegen."

2. Vijfde plek in de olympische finale op de 100 vrij, Olympische Spelen 2012 in Londen

"Natuurlijk ben ik trots op die vijfde plek maar de uitslag geeft ook een dubbel gevoel; slechts 8 honderdsten kwam ik tekort voor een bronzen medaille. Het meest bijzondere vind ik eerlijk gezegd de weg naar de finale. Ik had de finale op de 200 vrij gemist en wist me op de 100 meter te herpakken."

3. Zilveren WK-medaille met de gemengde estafetteploeg 4x100 vrij, WK Kazan 2015

"Geweldig om samen met m'n beste maat Joost Reijns zilver te winnen op een WK. Als je weet wat Joost allemaal heeft meegemaakt...", doelt Verschuren op het feit dat Reijns enkele jaren eerder was getroffen door kanker. "Ik zal nooit vergeten hoe wij samen aan de badrand Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk stonden aan te moedigen. Een heel bijzonder moment."

Sebastiaan Verschuren. Archieffoto Rene Manders
Volledig scherm
Sebastiaan Verschuren. Archieffoto Rene Manders