Volledig scherm

Alles wat je moet weten over het NL-Alert

EINDHOVEN/HELMOND - De overheid zendt maandag om 12:00 uur weer een NL-Alert controlebericht uit. Hiermee kan iedereen controleren of zijn of haar mobiele telefoon goed is ingesteld om NL-Alerts te ontvangen. Wie het bericht ontvangt, hoeft niets te doen. Maar wie nou juist niets ontvangt, kan zijn of haar mobiele telefoon alsnog instellen met de instelhulp op de website.

NL-Alert is in november 2012 door voormalig Minister Ivo Opstelten en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gelanceerd. De NL-Alert wordt gebruikt om mensen te waarschuwen in een noodsituatie. Bijvoorbeeld bij een grote brand, waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen, een dreigende overstroming of noodweer. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenaamde cell broadcastberichten. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via zendmasten van de providers. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Hierdoor is mobiel dataverkeer niet alleen een luxeproduct, maar heeft het ook daadwerkelijk een publieke functie. Tot nu toe is NL-Alert al meer dan 130 keer ingezet bij bijvoorbeeld grote branden, explosiegevaar en onverwacht noodweer.

Het besluit
Het besluit om een NL-Alert uit te zenden bij een noodsituatie zoals bijvoorbeeld een grote brand wordt altijd ter plaatse genomen in overleg met de operationele leider van de brand. Het is niet de gemeente die dat besluit neemt. Het is namelijk niet zomaar een besluit dat wordt genomen. Het is een gedegen afweging die wordt gemaakt. ,,Het is best een zwaar middel. Natuurlijk is het goed bewoners te waarschuwen, maar tegelijkertijd wakker je onrust aan. Mensen gaan direct bellen en twitteren en facebooken met vragen: Is die rook schadelijk? Of waarom heb ik geen NL-alert gekregen?'”, vertelde Roy Johannink, deskundige op het gebied van crisiscommunicatie en als zodanig ook adviseur van burgemeesters en gemeenteraden in maart aan het AD.


Alarminstrument
NL-alert is niet het ultieme alarminstrument, zegt de adviseur crisiscommunicatie. Niet iedereen heeft de app op zijn telefoon geïnstalleerd en sommigen hebben zelfs geen smartphone. Een NL-alert bereikt ongeveer de helft van de Nederlanders, wees een controlebericht van de organisatie eind vorig jaar nog uit. Het tekstbericht werd ontvangen door ruim 7 miljoen mensen. "En je kunt je telefoon ook op stil hebben staan, omdat je bijvoorbeeld ligt te slapen", zegt Johannink. Het gebruik van ouderwetse sirene of geluidswagens zal nodig blijven, denkt Johannink. Het NL-Alert controlebericht dat op 6 juni 2016 werd uitgezonden, is door ongeveer 8,3 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder ontvangen. De keer daarvoor op 7 december 2015 ontvingen 7,1 miljoen mensen het controlebericht.


Luchtalarm afgeschaft
Vanaf 2018 zal het luchtalarm voortaan stil zijn. Over minder dan drie jaar moeten sociale media, NL-Alert en de website crisis.nl het luchtalarm vervangen. Tot die tijd is het zaak om ervoor te zorgen dat de alternatieven ook daadwerkelijk iedereen kunnen bereiken. Nu is dat nog zeker niet het geval. Niemand luistert 24 uur per dag naar de regionale omroep. Sociale media en internetgebruik zijn zeker bij oudere mensen vaak niet ingeburgerd; dat ze in geval van nood direct de complete doelgroep bereiken is uitgesloten. NL-Alert is voor veel mobiele telefoons (nog) niet bereikbaar. Jong en oud weet niet beter of bij rampen gaat het alarm. Nu het luchtalarm afschaffen getuigt volgens sommige mensen van grote desinteresse voor de veiligheid van de inwoners.

Het huidige systeem met sirenepalen stamt uit 1992 en kost bijna vier miljoen euro per jaar aan onderhoud. Die kosten stijgen volgens de overheid nog verder als de 4283 sirenes moeten worden vervangen. Het onderhoudscontract van de palen loopt eind 2017 af.

Volledig scherm
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat je op dat moment het beste kunt doen. Ga nu naar de instelhulp en stel je mobiel in. http://www.nl-alert.nl/instelhulp/

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1660 stemmen