Volledig scherm
Arno Huijbers in 2013. © Jos Lammers

Arno Huibers uit Eindhoven reflecteert in 'De Clown Voorbij' op zijn leven

EINDHOVEN - Al 35 jaar is Arno Huibers bezig om serieus genomen te worden als clown. Een vermoeiende strijd. In De clown voorbij reflecteert hij op zijn leven. En wat er komen gaat. Theater, alleen voor volwassenen. ,,Gruwelijk spannend.”

Ooit gaf hij les op de Woonwagenschool, een paar straten verderop.

Woonwagen
Toen Arno Huibers 35 jaar geleden mime-clown werd in een circus schafte hij zelf een woonwagen aan. Want een clown, die hoort nu eenmaal in een woonwagen rond te trekken, vond hij. De kleurrijke Zelhemse platenwagen is een blikvanger op wat hij noemt het ‘dorpspleintje’, zijn achtertuin in de Kalverstraat. Vanuit het midden loopt een pad naar zijn huis, eentje naar zijn theatertje en eentje - door een rozenpoortje - naar de oude wagen, die dienst doet als kassawagen en theaterlounge. ,,Het zijn de drie componenten waar ik uit besta: de gekoesterde Eindhovense roots, het reizen en het theater”, zegt Huibers (62) in de bar van zijn sprookjesachtige theater, gebouwd in 1992. Alles is er miniatuur: bar, kleedruimte, douche, podium en de tribune die plaats biedt aan zeventig mensen. Honderden voorstellingen gaf hij er als clown.

Anders
De witte clown met puntmuts en glitterkleding. De domme clown met flapschoenen. Met dat soort klassieke clowns heeft Huibers ,,dus helemaal niks.” Zijn clown is anders. Subtiel, poëtisch, abstract, actueel, fysiek. En geschminkt is hij meestal ook niet. ,,Ik zoek constant nieuwe invalshoeken, al zit er altijd wel een stukje ouderwets entertainment in.” Een leermeesteres vond hij in de tegendraadse Eindhovense mime-docente Halina Witek. Ze gaf hem het lef zijn eigen weg te gaan binnen de clownerie, in combinatie met abstract theater.

Theater
In zijn nieuwe stuk De clown voorbij, dat hij in maart en april uitgebreid speelt in zijn theater, reflecteert de Eindhovenaar op 35 jaar ‘clown-schap’. Jaren die hem brachten naar vele buitenlanden - een hoogtepunt: een ode aan Fellini in hartje Rome. Jaren waarin hij succesvol pionierde met clowns in de gezondheidszorg en mede de basis legde voor de CliniClowns Nederland.

Lees het hele artikel donderdag in het ED of in de digitale krant

poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1370 stemmen