Volledig scherm
© SH Media

ASML uitgeroepen tot Nationaal Icoon

EINDHOVEN - ASML is dinsdagavond uitgeroepen tot Nationaal Icoon. Het Nederlands hightechbedrijf uit Veldhoven won de prijs vanwege baanbrekende, innovatieve technologieën. Ook Redstack en Groasis mogen zich Nationale Iconen noemen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken maakte dinsdagavond de winnaars bekend in het programma De Wereld Draait Door. Bewindslieden uit het kabinet gaan als ambassadeurs de projecten ondersteunen. Dat biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland.

Lighthouse-project
Het Lighthouse-project van chipmachinemaker ASML viel in de prijzen. Doel van het project: binnen tien jaar medische isotopen voor de diagnose van kanker produceren zonder dat hierbij verrijkt uranium wordt gebruikt. Een nieuw consortium moet er voor zorgen dat het ook echt van de grond komt.

Minister Kamp: "De benoeming van Nationale Iconen onderstreept de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde maatschappelijke opgaven zoals het voedseltekort, de vergrijzing of digitale veiligheid. Door extra te investeren in innovatie blijft de Nederlandse economie wereldwijd concurrerend."

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1818 stemmen