Volledig scherm
Bertus Borgers en Young Retro's Maurice Christian George, Wouter Bertho Mollen en Gio Sliwa © Mike Roelofs

Bertus Borgers: Ik ga door tot ik omval

'Mede mogelijk gemaakt door Bertus Borgers', zo hadden we boven onze Big Bang-lijst met sleutelmomenten uit de regionale popgeschiedenis kunnen zetten. Dirty Underwear, Mr. Albert Show, Effenaar, popfestivals, Sweet d'Buster, Groove Express; waar had Bertus Borgers zijn tentakels níet uitstaan? En dan hebben we het nog niet over zijn werk met Herman Brood, Raymond van het Groenewoud, de Golden Earring en voor de Rockacademie.

"Ach", relativeert de 69-jarige saxofonist en zanger zelf, "komt gewoon omdat ik ben blijven leven." Dat de plaat 'Warm motor' uit 1971 van Mr. Albert Show vorig jaar tijdens de EDLP Top 100 werd uitverkozen tot beste album uit de regio ooit, kwam 'als complete verrassing'. "Het was destijds met Peter Koelewijn een heel gevecht in de studio. Hij wilde iets anders dan wij. Uiteindelijk heeft het toch een fraaie plaat opgeleverd."

Peer
De verkiezing leverde Mr. Albert Show de eerste Peter Borgers Popprijs op, ingesteld door de cultuurredactie van het ED en vernoemd naar Bertus' jongere broer Peter Borgers, óók muzikant én cultuurjournalist bij deze krant tot hij in maart 2013 plotseling overleed. "Een prachtige waardering voor onze Peer."
Sinds de uitverkiezing speelt Borgers met zijn nieuwe band The Young Retro's weer materiaal van Mr. Albert, dat ook weer op plaat verscheen. Ook van Sweet d'Buster trouwens, een andere icoon uit de Eindhovense popscene. "Het was voor mij een shock toen ik in de discografie van Bertus dook", zegt Gio Sliwa (1991), gitarist bij The Young Retro's, die Borgers inmiddels als 'tweede opa' beschouwt: "Wat hij allemaal gemaakt heeft... Indrukwekkend."

Muziekmoment
Hét Muziekmoment van Bertus Borgers? De uitvinding van de cd, als het gaat om de wereldwijde impact. Qua concert: Soft Machine en Kevin Ayers. "Speelden in de Globezaal van de schouwburg. Daarna was het snel afgelopen daar met concerten omdat er gerookt en gedronken werd."
Maar twee sleutelmomenten steken er voor Borgers bovenuit: het begin van poppodium de Effenaar en het eerste Midzomernachtspektakel van 1977. "In ruil voor repetitieruimte in de Effenaar gingen we eens in de maand jamsessies organiseren. Al snel kwamen er bekende muzikanten zoals Brood, Massada, Dulfer. Iedere keer was het uitverkocht, dus bedachten we een festival: het gratis Midzomernachtspektakel, op een bijveldje van FC Eindhoven. De voetbalkantine was de backstage. Er was geen catering, helemaal niks, alleen een podium met geluid. Misschien komt er wel duizend man, dachten we. Het werden er 12.000."
Reden om het nog een keer te doen, maar dan groter, ín het stadion. Met artiesten als Eric Burdon, The Brecker Brothers, Billy Cobham en Jan Akkerman: "Het weer was slecht, de entree te hoog, het stadion te groot. Het werd een fiasco, we gingen failliet."

Stoppen
Borgers (69), is nog niet van plan zijn sax aan de wilgen te hangen. "Het is mijn grootste liefhebberij, nog steeds. Ik ga door tot ik omval. Of totdat iemand tegen me zegt: 'Nou moet je echt stoppen, het klinkt nergens meer naar'."

Naast Bertus Borgers en The Young Retro's zijn er donderdag 22 december optredens van onder andere Candybar Planet, Mac Taple, Timecop1983 en Call It Off.
Meer info op de website.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1660 stemmen