Volledig scherm
Piet Pfaff. Foto Bert Jansen

Beruchte 'crimineel met pensioen' Piet Pfaff (58) uit Eindhoven overleden (video's)

EINDHOVEN - Hij schoot bij de McDonalds in Best op zijn criminele achterneef Janus van W. en zou zelf op een dodenlijst hebben gestaan. Ingewijden noemen hem 'een bikkelharde'. De ME moest meerdere keren opdraven omdat hij vaak in de clinch lag met de gemeente Eindhoven over de standplaatsen van zijn woonwagen. Zijn bedreigingen leidden zelfs tot persoonsbeveiliging voor toenmalig burgemeester Sakkers. Zondag op kerstochtend overleed Piet Pfaff (58), een van de meest beruchte Eindhovenaren van de laatste decennia, aan de gevolgen van kanker. Dat bevestigen bekenden.

Bedreiging
'Wij horen niet thuis in een huis. Wij zijn woonwagenbewoners', vat Piet Pfaff in april 2007 zijn levensmotto samen voor de camera van het landelijke nieuwsprogramma NOVA. De gemeente Eindhoven liet woonwagens van hem en zijn kinderen weghalen. Ze stonden illegaal. Pfaff bijt bij de ontruiming een agent toe dat hij burgemeester Sakkers van zijn flat zal gooien en vraagt de burgemeester telefonisch hoe hij het zou vinden 'als ik ineens naast jouw bed zou staan'. Sakkers krijgt daardoor van begin maart tot half april 2007 de klok rond persoonsbeveiliging. Pfaff moet er uiteindelijk twee maanden voor de cel in. Hij heeft er dan al een werkstraf voor het gooien met poep tijdens een demonstratie op zitten. Zijn in beslag genomen woonwagen van '16.5 bij 12.5 meter' wordt tot zijn ergernis op een openbare veiling verkocht voor vijfhonderd euro. Aan het rijk. Op landelijke tv vertelt hij al twaalf jaar cel achter de rug te hebben, maar inmiddels 'crimineel met pensioen' te zijn. Volgens ingewijden verdiende de 'bikkelharde' Pfaff z'n brood met handel in legale en illegale goederen. Ondanks dat vindt hijzelf dat de gemeente hem onterecht afschildert als een van de zwaarste criminelen van Eindhoven. 'Maar dat ben ik helemaal niet' en 'ik schiet geen mensen dood'.

Pistool
​Pfaff doet in februari 2009 tot dat laatste in ieder geval een gedegen poging. Rechercheurs volgen heimelijk zijn criminele achterneef Janus van W. Bij de McDonalds in Best zien ze op 2 februari ineens hoe Piet Pfaff op de parkeerplaats met getrokken pistool op Van W. af stapt en hem dertien keer onder vuur neemt. Onder meer met kogels die uitzetten zodra ze hun doel raken om zo nog meer letsel te veroorzaken. Van W. raakt gewond aan z'n arm. Volgens Pfaff hadden ze een financieel conflict, maar schoot zijn achterneef eerst. Hij krijgt tien jaar cel. In 2014 wordt de Eindhovenaar vrijgelaten omdat hij zeer ernstig ziek is. Naar verluidt liet hij thuis meteen kogelvrij glas aanbrengen. Pfaff bleef vrij man tot zijn dood afgelopen zondag.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1490 stemmen