Volledig scherm
HenkVlemmix (links) en Jan Walrecht bij de net opgeleverde woningen in de Irislaan in de Bloemenbuurt in Eindhoven. Hier ligt de 2000ste woning die BIEB begeleidde. © JURRIAAN BALKE/FOTOMEULENHOF

BIEB Eindhoven is uitvinder van CPO-bouwen

EINDHOVEN – Bureau Bouwen in Eigen Beheer heeft woensdag de 2000ste woning opgeleverd, in de Bloemenbuurt in Eindhoven.

Henk Vlemmix van het bedrijf mag gerust de 'uitvinder' van het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) genoemd worden. In de Eindhovens Bloemenbuurt begeleidde BIEB 250 van de 325 nieuwbouwwoningen in de stadsvernieuwing als CPO.

"Maar wij bouwen en ontwikkelen niks. Wij stellen de mensen in staat het zelf te doen", aldus Jan Walrecht van BIEB. Het begon allemaal begin jaren tachtig in Gestel Noord, bij het Spoorhuisje aan de Hoogstraat, waar het eerste project startte. Henk Vlemmix was daar opbouwwerker. Op een braakliggend stuk grond konden geen huurwoningen gebouwd worden en koopwoningen van de projectontwikkelaar waren te duur.

Vlemmix ontwikkelde toen de methode BIEB, later CPO genoemd. Een groep toekomstige bewoners ontwikkelt met begeleiding en een architect een bouwplan en laat dat ook zelf bouwen door een aannemer. "Dus mag je Henk wel de uitvinder van het CPO noemen", zegt Walrecht.

Grote voordeel: er zit geen projectontwikkelaar bij die eraan moet verdienen. "Feitelijk bouwen we tegen kostprijs. Een woning is dan altijd tussen de 10 en 20 procent goedkoper", aldus Walrecht. "Maar het gaat niet alleen om het geld. Je hebt zeggenschap over je eigen woning. Het is zo'n logische verhaal dat je eigenlijk niet begrijpt waarom er niet nog veel meer CPO-projecten zijn", meent Vlemmix.

BIEB bouwde onder meer in Eindhoven, Casteren en veel andere dorpen in de Kempen, maar ook in de Peel, de Randstad en rond Tilburg.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
1481 stemmen