Volledig scherm
Janneke Janssens en Kees van der Meijden © Tom Valstar/fotomeulenhof

Boer uit Spoordonk pakt flink uit drie jaar na enorme brand in stallen

OIRSCHOT - Nee, hij is niet gaan kijken bij de grote stalbrand in Oirschot vorige week, waarbij tienduizend varkens het leven lieten. "Ik hoef andermans ellende niet te zien. Ik weet hoe het voelt.” Varkensboer Kees van der Meijden uit Spoordonk verstart als hij erover begint.

Op 18 april 2013 sloeg op zijn eigen bedrijf de vlam in de pan. Kortsluiting zorgde ervoor dat drie van zijn stallen in de as werden gelegd. Bij de brand kwamen ruim vijfduizend varkens om. „Een vonk en stof, dat gaan niet samen.”

Nieuw varkensbedrijf
Door de brand op zijn eigen bedrijf gingen bij Van der Meijden de ogen open. "Dit nooit meer”, zo klonk het. Toch werd besloten een nieuw varkensbedrijf op te zetten. Met ruimte voor duizenden biggen en honderden fokzeugen. De dieren worden binnenkort verwacht want na drie jaar zijn de nieuwe stallen klaar.

Nieuw en brandveilig, benadrukt de boer. „We hebben eigenlijk alle dingen die de vorige keer fout zijn gegaan onder de loep genomen en aangepakt.” Dat leverde een waslijst aan verbeteringen op. Zo liggen de varkens op brandvrije roosters en zijn tussenwanden niet langer van kunststof, maar van beton. Als de stroom uitvalt, krijgen de dieren in de stallen frisse lucht door natuurlijke ventilatie. De stroomkabels van bijvoorbeeld de verlichting zijn niet direct bevestigd aan het plafond, maar hangen aan kabels boven de hokken; daardoor zijn ze bij kortsluiting minder gevaarlijk.

Opleiding
Van der Meijden start binnenkort bovendien in één stal met een zelfbedachte vernevelingsinstallatie. Deze treedt in werking als de temperatuur in de stal binnen een paar seconden met tien graden stijgt. „Veel beter dan een sprinkler-installatie. Bij een stalbrand telt elke seconde.”

Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met zijn nieuwe bedrijf start Van der Meijden een opleiding. Bedoeld om met name de jeugd de fijne kneepjes van het varkens houden bij te brengen. „We hebben hiervoor zelf complete klas- en vergaderruimtes gebouwd. Als je kunt laten zien dat het werken met dieren heel leuk is, weet ik zeker dat de jeugd er voor blijft kiezen.” Er wordt nauw samengewerkt met Janneke Janssens van de vakwebsite voor de varkenshouderij, varkens.nl, om de ontwikkelingen in Spoordonk bij vakgenoten onder de aandacht te brengen. „Er is zelfs al belangstelling uit China”, aldus Janssens.

Zondag 17 april geven Kees en Wilma van der Meijden alvast een kijkje in de keuken en is iedereen tussen 11.00 en 17.00 uur welkom aan de Langendonksedijk 5 in Oirschot-Spoordonk.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Bravoflex-busjes zijn een goed alternatief voor vaste buslijnen

Bravoflex-busjes zijn een goed alternatief voor vaste buslijnen

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
905 stemmen