Volledig scherm
John Jorritsma. © Kees Martens/fotomeulenhof

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven: strafrecht moet effectiever

EINDHOVEN - Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven gaat met politie en justitie bespreken hoe het strafrechtproces effectiever kan. "Het lijkt nu wel eens dat procedures in dienst staan van criminelen in plaats van dat ze in het voordeel van het recht werken”, zei Jorritsma maandag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Aanleiding voor zijn oproep is de publicatie van een boek van journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops over de diepgewortelde georganiseerde criminaliteit, vooral in Brabant. Een Brabantse officier van justitie verzuchtte afgelopen weekeinde in voorpublicaties bijvoorbeeld dat het strafproces een logistieke nachtmerrie is geworden.

Den Haag
Jorritsma is opgevallen dat het na de uitgebreide aandacht voor het boek in de media stil bleef uit Den Haag. "Er is niet of nauwelijks gereageerd uit Den Haag. Criminaliteitsbestrijding lijkt mij een gedeelde
verantwoordelijkheid die ondersteund moet worden met voldoende faciliteiten en financiële middelen, vooral waar de nood het hoogst is", herhaalde hij de diverse oproepen van zijn voorganger Rob van Gijzel. Jorritsma is sinds september burgemeester van Eindhoven.

Criminaliteitsbestrijding vergt volgens hem een lange adem maar hij concludeert ook dat de overheid het probleem niet alleen kan oplossen. "We hebben de oren en ogen van burgers en ondernemers nodig als bondgenoten in de samenleving", zei hij.

Extra geld
In de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn de komende jaren extra miljoenen uitgetrokken voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. In 2017 is dat 9 miljoen, in 2021 is dat opgelopen tot 15 miljoen. Drie miljoen daarvan is bestemd voor Brabant en Limburg. Met het extra geld dat wordt uitgetrokken, kunnen de drugsbendes worden teruggedrongen, belooft het ministerie.

De Tilburgse burgemeester Noordanus, voorzitter van de taskforce die de Brabantse drugscriminelen eronder moet zien te krijgen, verklaarde eerder dat het kabinet veel te weinig geld uittrekt om het probleem de wereld uit te helpen. Samen met tien andere burgemeesters pleitte hij in 2015 al voor een investering van 50 miljoen euro.

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1362 stemmen