Volledig scherm
© Thinkstock

Camerawagen in 2014 al ingezet in Eindhoven bij opsporing bijstandsfraude

EINDHOVEN - Wethouder Staf Depla heeft ontdekt dat de gemeente Eindhoven eind 2014 al één keer een camerawagen heeft gebruikt bij de opsporing van bijstandsfraude. Dit is gebeurd zonder een door de Autoriteit Persoonsgegevens geaccordeerd protocol.

Ook de Eindhovense raadsfracties wisten toen niet van de inzet van dit nieuwe opsporingsmiddel.

De gemeente overlegt nog met de landelijke privacywaakhond over de kwestie. 'Maar gezien het feit dat er toentertijd geen protocol was is de Autoriteit kritisch', zo schrijft Depla (PvdA, werk en bijstand) in een raadsmemo. Is de camera ingezet zonder Depla's toestemming? Heeft een ambtenaar op eigen houtje gehandeld? "De uitvoering van de participatiewet vindt onder mijn verantwoordelijkheid plaats", antwoordde Depla dinsdagavond. ,,Zoals vaker vindt er tussen (B5-)gemeenten op meerdere beleidsterreinen uitwisseling plaats. In dit geval is de camerawagen van een andere B5 gemeente eenmalig ingezet voor een specifieke casus, dit om na meerdere signalen van fraude het bewijs rond te krijgen."

Het college heeft net een protocol ter toetsing voorgelegd aan de Autoriteit, voor de inzet van camerawagens in de toekomst. Het verwacht deze week uitsluitsel. De Autoriteit bestudeert nog nieuwe jurisprudentie op dit gebied, die van belang is voor àlle gemeentes met camerawagens.

poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1077 stemmen