Volledig scherm
De DAF van Fried van de Laar Racing tijdens de Dakar Rally in Bolivia. © ANP

Canyon voelt als doolhof voor broers Van de Laar

SAN JUAN - De navigatie bracht de doorslag in de tiende etappe van de Dakar Rally. En dus baalde Ben van de Laar. Hij wist heel zeker dat hij goed zat, maar toch konden hij, zijn broer Jan aan het stuur van de DAF en monteur Dolf Huijgens de uitgang van een canyon niet vinden. Daardoor liep team Fried van de Laar Racing een forse achterstand op. "Dat wil je als navigator niet op je geweten hebben."

Het verdict donderdag na 406 kilometer racen: 26ste op 3.41.36 uur van Eduard Nikolaev. Ben van de Laar miste deze Dakar nog geen waypoint. "Nu ook niet, maar we hebben er wel drie kwartier naar moeten zoeken. De doorgang door de vallei was prachtig. We zaten perfect op koers, dacht ik. Alle notes klopten, maar we konden de uitgang niet vinden. Daar hebben we jammer genoeg heel veel tijd mee verloren."

Daarna trapte Jan van de Laar het gaspedaal van de DAF diep in en voerde de snelheid op. “Totdat we in de spiegels ineens zagen dat de bak van de truck los hing. Dat was wel even schrikken. Je wilt niet met een halve auto thuis komen”, aldus Ben van de Laar. Met spanbanden en tiewraps maakten de mannen een noodconstructie om de bak van de truck op z’n minst op zijn plaats te houden. Daardoor moest wel de snelheid flink omlaag. “We zijn op 'heel houden' naar de finish gereden”, zegt Van de Laar. “Hartstikke jammer, want dit was een magnifieke proef, die echt wel de moeite waard was. Raar eigenlijk: we zijn bijna op het einde van de Dakar en we hebben het gevoel dat het nog maar net is begonnen. De eerste week ligt al zo ver achter ons en in de tussenliggende dagen hebben we zo weinig wedstrijdkilometers gemaakt, dat het helemaal niet aanvoelt alsof we er al bijna zijn.”

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen