Volledig scherm

Claim van Brainport (3): 'Den Haag moét meer investeren in Zuidoost-Brabant'

EINDHOVEN - Verbindingen met een hogesnelheidstrein, een internationaal congrescentrum en meer cultuuraanbod. Het zijn onderdelen die deel uit moeten maken van een nieuw Brainportplan. Dat zegt topman Peter Wennink van ASML. Hij reageert daarmee op de weigering van minister Melanie Schultz van Haegen om de Brainport Regio een status te geven vergelijkbaar met die van de Rotterdamse haven en Schiphol.

Het ED vroeg Wennink en vier andere regionale topmannen of ze vinden dat de regio vanuit Den Haag genoeg waardering krijgt. Het antwoord van VDL, Philips, NXP, ASML en de TU/e is duidelijk: Den Haag moét meer investeren in Zuidoost-Brabant.

'Onvoldoende waardering'
Guido Dierick van NXP Nederland zinspeelt op het risico dat zijn bedrijf anders kiest voor laboratoria in Californië, Singapore of Shanghai. Wim van der Leegte, topman van VDL Groep, zegt de weigering van Schultz ‘onbegrijpelijk’ te vinden. "Er is onvoldoende waardering. Onze economische bijdrage is veel groter dan wat we terugkrijgen uit Den Haag. Het staat niet in verhouding tot de bijdragen die de andere vier grote steden krijgen.”

"Nu is een punt bereikt dat we de rijksoverheid nodig hebben”, zegt ASML-topman Wennink. "Daarvoor is het belangrijk dat erkend wordt dat deze regio voor de hele BV Nederland erg belangrijk is. Het kabinet moet meer in deze regio investeren. Het betaalt zich gewoon terug.”

Wennink legt uit voor zijn en andere bedrijven: „Om onze voorsprong te houden hebben we toptalent nodig. In het afgelopen kwartaal hebben we bij ASML in Veldhoven meer dan 330 mensen aangenomen. Daarvan kwam een derde deel niet uit Nederland. Op de arbeidsmarkt concurreren we met grote aantrekkelijke steden in Silicon Valley en in Europa. Natuurlijk komen technici graag bij ons werken omdat ze echt met toptechnologie aan de slag kunnen. Maar ze kijken ook naar de leefomgeving, zeker als ze een partner hebben. Als we niet competitief zijn omdat het voorzieningenniveau in deze regio niet aantrekkelijk genoeg is, hebben we een groot probleem.”

Het ED publiceert deze week een reeks verhalen om de claim van Brainport te onderbouwen met harde cijfers en argumenten van regionale captains of industry. Lees er alles over op onze speciale pagina: ed.nl/claimvanbrainport.

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1191 stemmen