Volledig scherm

Commandanten Vliegbasis Eindhoven uit functie gezet om overtredingen met declaraties

EINDHOVEN - De commandanten van Squadron 334 en 336 zijn op Vliegbasis Eindhoven vervangen om overtredingen met declaraties. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie laat de Tweede Kamer weten dat 'enkele sleutelfiguren' zijn vervangen.

Beide bevelhebbers zijn niet ontslagen, maar krijgen volgens bronnen een andere functie. Zij waren ervan op de hoogte dat regels werden overtreden bij dienstreisdeclaraties van dagelijkse reizen naar en van een cursuslocatie in Hoofddorp. Een commissie heeft hier onderzoek naar gedaan. Defensie hoopt met de personeelswisseling een noodzakelijke „cultuurverandering te verwezenlijken” op de vliegbasis.

Beide squadrons levert bemanningen en transportvliegtuigen. Bij de 334 gaat het om de KDC-10 en de Gulfstream IV. Onder de 336 vallen de C-130 Hercules transportvliegtuigen.

’Financiële integriteitsschendingen’
In juli bracht Defensie naar buiten dat mogelijke ’financiële integriteitsschendingen’ op de vliegbasis werden onderzocht. „Als de meldingen kloppen, gaat het om ernstige misstanden”, liet de kort daarvoor aangetreden commandant van de basis, kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, toen in een verklaring weten.

Procedures aangescherpt
In oktober meldde het ministerie dat naar aanleiding van het onderzoek sommige procedures zouden worden aangescherpt, maar dat er er geen sprake was van verkeerde declaraties en privégebruik van defensiemiddelen door personeel. Er werden tien meldingen van fraude onderzocht. Volgens de commissie was er geen sprake van een concreet vermoeden van een misstand of strafbaar feit. Aanvullend onderzoek naar de declaraties heeft nadien uitgewezen dat er feitelijk sprake was van overtreding van de regels.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1316 stemmen