Volledig scherm
De Volvo-buggy van Ebert Dollevoet en Marcel Snijders in Bolivia © Pro Shots

Dakar-deelnemer Ebert Dollevoet: 'Mijn hart neemt de risico's'

VALKENSWAARD - Hij betaalt tol. Dat is inherent aan zijn overtuigingen. Trek in een gezapig leventje heeft-ie nu eenmaal niet. "De wil om te presteren is soms te sterk", zegt zakenman en Dakar-deelnemer Ebert Dollevoet (50) uit Valkenswaard. "Maar je wilt je grenzen verleggen. In zowel sport als zaken. Dat is een goede instelling, vind ik."

Dollevoet staat 2 januari in Paraguay aan de start van de 39ste Dakar Rally. Dat gebeurt samen met navigator Patrick van Lee uit Ammerzoden. Ze rijden in een Volvo V8. Het wordt Dollevoets negende deelname aan de Dakar. "Ik race meer met het hart dan met het verstand. Dat pakt niet altijd goed uit. Ik reed de Dakar op de motor en heb zowat alles in mijn lijf gebroken. Daarom ben ik overgestapt naar de auto." Het betekent niet dat de eigenaar van Top Events het rustig aan doet tijdens de Dakar, die deze keer voert door Paraguay, Bolivia en Argentinië. "Ik probeer eruit te halen wat erin zit. Doe ik dat niet, dan heeft het voor mij weinig waarde mee te doen. Niet dat ik koste wat kost de eindstreep wil halen. Mijn hart neemt de risico's. Maar pas na overleg met mijn verstand."
Finishen
De Dakar. Dollevoet reed de rally nooit uit. "Maar het zat 'm geen enkele keer in een ongeluk of een blessure. Het was altijd technische malheur. Je moet een beetje geluk hebben. Dat ontbrak er nogal eens aan. Mijn doel in deze Dakar? Uitrijden. Maar tegelijkertijd: naar vermogen presteren." Zijn team bestaat uit zeven man. "Een navigator, vier monteurs, een kok en ik", zegt Dollevoet. "Patrick navigeert, maar hij is ook technisch onderlegd. Dat kan onderweg van pas komen. We zitten met zijn tweeën in de buggy. En ik ben geen automonteur." Hij roept voor én na vrijwel iedere deelname aan de Dakar, dat het zijn laatste wordt. "Ik weet het", lacht Dollevoet. "Laat ik deze keer mijn mond houden."

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1260 stemmen