Volledig scherm
Yasin Torunoglu.

Debat over wethouder Torunoglu slaat diepe kloof in de raad Eindhoven

EINDHOVEN - Het interpellatiedebat in de Eindhovense raad over wethouder Torunoglu dinsdagavond heeft een diepe kloof geslagen tussen coalitie en oppositie. Hij stond er aanvankelijk maar een beetje bedeesd bij in de Eindhovense raadszaal, de normaal gesproken zo ontspannen en joviaal opererende Yasin Torunoglu.

Logisch ook: een wethouder krijgt immers niet elke dag een motie van wantrouwen om de oren.

Natuurlijk haalde de door een deel van de oppositie ingediende motie het niet. Maar dat kwam vooral omdat de coalitie een cordon sanitaire om de PvdA-wethouder op had getrokken. En daardoor wist Torunoglu al snel zijn bravoure weer terug te vinden.

Oppositie
Inhoudelijk had de oppositie echter een troefkaart in handen. Maar het kwam vooral door de manier waarop die kaart gespeeld werd dat CDA, VVD, Ouderenappel, Leefbaar en LPF dat het uiteindelijk op niets uitliep.

Even nog de kwestie waar het om gaat, teruggebracht tot zijn essentie. Raad stuurt wethouder op pad om te bemiddelen in een conflict. Buiten het zicht van raad dient zich bij wethouder daar een oplossing voor aan. Wethouder besluit informatie niet te delen met raad omdat dat 'weinig zou oplossen'. Informatie lekt elders toch uit. De poppen aan het dansen.

Het was op z'n zachtst gezegd geen handige aanpak van de wethouder, eentje die er ook nog eens voor zorgt dat er twijfels ontstaan bij het politieke taxatievermogen van Torunoglu.

Informatieplicht
Want zoals VVD-fractievoorzitter Hans Rozendaal ergens halverwege het interpellatiedebat terecht constateerde: de wethouder heeft nu zelf besloten de informatie niet te delen met de raad, desnoods vertrouwelijk, omdat het weinig zou oplossen in het conflict. Terwijl hij die afweging gewoon over had moeten laten aan de gemeenteraad. Al was het maar op grond van zijn in de gemeentewet vastgelegde informatieplicht.

Tijdens de discussie legde met name het CDA de nadruk echter vooral op een veronderstelde deal die er lag tussen de wethouder en een projectontwikkelaar over de bouw van een supermarkt in Acht. Een 'deal' die de wethouder moeiteloos wist terug te brengen tot wat het werkelijk was: een ambtelijke toetsing. En dat werd door de coalitie weer aangegrepen om de aandacht af te leiden van waar het werkelijk om ging: de vraag of de informatie gedeeld had moeten worden.

Motie van wantrouwen
Dat de oppositie vervolgens het vertrouwen in de wethouder opzegde en een motie van wantrouwen indiende maakte de zaak er niet sterker op. Immers: behalve deze ene kwestie hadden de partijen niets in handen dat dit zware middel rechtvaardigde, en was een motie van afkeuring – gericht op één gebeurtenis – meer op zijn plaats geweest.

Als er op de achtergrond ook andere kwesties speelden – gedoe over de aanpak van de rattenoverlast in Acht in het verleden, onvrede over de ruzie met de Stichting Ruimte – dan hadden ook die op tafel gelegd moeten worden. Want wat nu rest is een diepe kloof tussen coalitie en oppositie. De vraag is wie daar wat mee opschiet.

Live Voetbal

home logo Zulte WaregemZWA
55'
1-1
VitesseVIT
away logo

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1931 stemmen