Volledig scherm
The Trammps © Eddy Jansen

Disco Inferno veranderde het leven van de Trammps, zaterdag in Klokgebouw Eindhoven

EINDHOVEN - Disco Inferno, uitgebracht in 1977, heeft nóóit in de top 40 gestaan. Toch is het de meest bekende hit van de Trammps die door opeenvolgende generaties bijna woordelijk wordt meegezongen. De Trammps zijn deze week in Nederland. Zaterdagavond staan ze als hoofdact op het 40Up-festival Party Of The Year in het Klokgebouw.

Disco Inferno, Burn Baby Burn! Het is vermoedelijk op discofeesten de meest gedraaide plaat uit de zeventiger jaren. Het nummer, dat in 1978 ook gebruikt werd in de bioscoop-kaskraker Saturday Night Fever, zou achteraf bepalend zijn voor de carriere van de Trammps.

Jongeren
“Toen Disco Inferno in de film Saturday Night Fever gebruikt werd, veranderde dat ons leven”, zegt Dave Dixon, een van de twee Trammps-leden van het eerste uur die nu nog deel uitmaken van de groep. Dixon: “We zijn aangenaam verrast dat zoveel mensen nog steeds van onze songs houden. En het zijn niet eens fans van onze leeftijd. We hebben de indruk dat nummers als Shout en Disco Inferno ook bij jongeren bekend zijn: ze zingen de nummers al mee voordat wij één woord gezongen hebben. Ze kennen zelfs onze danspasjes!”

Smokey
Kracht van de Trammps was ook jarenlang de vocale inbreng van zanger Jimmy Ellis, die in 2012 aan de gevolgen van dementie op 74-jarige leeftijd overleed. “Jimmy wás de Trammps, zijn diepe, smokey stem máákte nummers als Disco Inferno en Shout”, zegt Dixon. “Jimmy leed aan agressieve vorm van Alzheimer, wist zich steeds minder te herinneren. Maar eenmaal op een podium kende hij nog wel alle teksten van onze songs”. Zijn opvolger, Cubby St. Charles, zegt: “Eén ding wilde ik persé niet doen. Jimmy’s stem proberen te kopieren! Ik zing zoals ik zing. Ik klink anders dan Jimmy klonk, natuurlijk. Maar het gaat om onze hits”.

Klokgebouw
De huidige Trammps, zoals die zaterdagavond in het Klokgebouw optreden, bestaan uit Dave Dixon, Keith Elmore, Cubby St. Charles en Gilbert Morrow. Dixon en Elmore zijn Trammps van het eerste uur, toen de band nog uit negen man bestond. Dixon: “Harald Doc Wade en zijn broer Stanley zijn vorig jaar met pensioen gegaan. Ze zijn beiden dik in de zeventig. Het was voor hen mooi geweest. Hoe lang het voor ons nog doorgaat? Wat mij betreft zolang het leven nog doorgaat”.

Lees het hele artikel donderdag in de cultuurbijlage van het ED of in de digitale krant.

Live Voetbal

home logo ChelseaCHE
20:45
AS RomaROM
away logo

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1664 stemmen