Volledig scherm
© Thinkstock

Drukke jaarwisseling voor oogartsen verwacht: 'Aantal ongevallen neemt af, letsel wordt ernstiger'

EINDHOVEN - Oogartsen in de regio wacht een drukke jaarwisseling. Het letsel door vuurwerk neemt af, maar de ernst van de verwondingen aan ogen neemt toe.

Oogarts Eva Beems van het Catharina Ziekenhuis draaide twee jaar geleden van oud op nieuw dienst voor de hele regio Zuidoost-Brabant. ,,Ik heb 36 uur aan een stuk gewerkt", vertelt ze. ,,Zo druk was het."

Gekookt oog
Het aanbod van patiënten - als gevolg van vuurwerk dat in het gezicht ontplofte - varieerde; van kinderen met een beschadigd hoornvlies tot een patiënt met een 'gekookt oog'. ,,Die laatste persoon kon van het ene op het andere moment niet meer zien", zegt de Eindhovense oogarts. ,,Dat is toch ernstig."

Letsel ernstiger
Het aantal incidenten met vuurwerk vermindert langzaam. Uit cijfers van de NOS, die jaarlijks meet hoeveel mensen op de spoedeisende hulp binnenkomen met dit letsel, daalde het aantal slachtoffers bij de vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant van 31 op 1 januari 2014 tot 13 op hetzelfde moment in 2016. Van deze slachtoffers liep naar schatting een kwart oogletsel op. Oogarts Ger van Rens, verbonden aan het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en deeltijd hoogleraar aan het VUmc in Amsterdam: ,,Het aantal gevallen neemt af, maar het letsel wordt ernstiger."

De afgelopen dagen was er wel al enige overlast van vuurwerk. ,,Vanaf 29 december, als de officiële vuurwerkverkoop begint, krijgen we opvallend meer mensen met een verwonding binnen", zegt Beems van het Catharina Ziekenhuis. Niet alleen specialisten krijgen een groter aanbod, mensen melden zich ook bij de huisartsenposten in de regio.

Volledig scherm
© Wegener/Ab Hakeboom

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1905 stemmen