Volledig scherm
Het voormalige Philipspand HCZ aan de Vonderweg in Eindhoven © Rene Manders/fotomeulenhof

Duizend extra woningen in binnenstad Eindhoven

EINDHOVEN - Meer dan 1000 woningen in alle prijsklassen komen er de komende jaren bij in het Emmasingelkwadrant in Eindhoven. Vooral aan de Vonderweg gaan eigenaren gemeente Eindhoven, corporatie Woonbedrijf,
Breevast en Foolen en Reijs bouwen.

Dat staat in de nieuwe visie van de gemeente op het gebied tussen Vonderweg, Mathildelaan, Emmasingel en Willemstraat. In het stuk dat maandag werd gepresenteerd door wethouder Staf Depla, staan de kaders voor toekomstig te ontwikkelen plannen. "We willen hiermee werk maken van de ambitie om in inwonertal te groeien om onze voorzieningen te waarborgen en zo een aantrekkelijke stad te blijven", aldus Depla. Ook het al eerder aangekondigde park tussen het Regentenkwartier (Willemstraat) en Philips Lighting (nu Victoriakwartier) wordt nog eens nadrukkelijk in beeld gebracht in de visie."

Gaagle
De eerste die gaat bouwen is het Eindhovense vastgoedduo Foolen en Reijs. In de oksels van de Philips Lighting-vleugels verrijzen nog dit jaar de toren Onyx (133 appartementen) aan de Mathildelaan en het gebouw Gaagle (43 woningen) aan de Gagelstraat. Daarna kan het duo de Victoriatoren, in het verlengde van de westelijke vleugel van Philips Lighting gaan ontwikkelen. Die mag maximaal 80 meter hoog worden en zal zo'n 200 woningen bevatten, waarvan sommige met een zorgfunctie.

Het voormalige Philipspand HCZ aan de Vonderweg gaat inderdaad verdwijnen, bevestigde projectleider Jos Roijmans van de gemeente Eindhoven. Eigenaar Breevast, Foolen en Reijs, gemeente Eindhoven en Woonbedrijf gaat een soort moderne ruilverkaveling aan. Daardoor ontstaan duidelijke bouwkavels waar tot 2020 550 woningen gebouwd worden. Na 2020 volgen nog eens 500 huizen. "Maar het is niet zo dat de ene kavel sociale huur wordt, de andere wat duurder en de derde het duurst. We gaan voor een mix van alle doelgroepen", aldus Staf Depla. Het Temporary Art Center zit, zoals afgesproken, tot eind 2018 in het oude Philipsgebouw aan de Gagelstraat. Het pand zal zeker gesloopt worden.

Goedkeuring
Eerst moet de gemeenteraad de ontwikkelingsvisie goedkeuren dit voorjaar. Dan kunnen de partijen aan de slag met uitwerkingsplannen. Daarvoor moeten ook nog de bestemmingsplannen gewijzigd worden.

Dinsdag 31 januari is er een inloopbijeenkomst over de visie, van 16.00 tot 19.30 uur in het Jongerenhuis aan de Lichtstraat 376.

poll

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

De ruzie tussen Elly Blanksma en haar buren is een privézaak

  • Eens (37%)
  • Oneens (63%)
1373 stemmen