Volledig scherm
© Thinkstock

Eindhoven en Helmond blijven in trek als woonplaats, dorpen hebben het zwaar

EINDHOVEN/HELMOND - Eindhoven en Helmond blijven in trek als woonplaats, terwijl de kleinere plattelandsgemeenten alle zeilen bij moeten zetten in de strijd tegen de bevolkingskrimp.

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liegen er niet om. Door de aantrekkende economie en talloze voorzieningen zoals winkels, theaters en sportaccommodaties binnen de gemeentegrenzen houden steden als Eindhoven en Helmond een aanzuigende werking. Niet alleen groeide daar het aantal inwoners sinds januari 2006 het hardst (Eindhoven van 209.771 tot 226.451 en Helmond van 85.956 naar 90.444), ook de omliggende plaatsen kenden een relatief sterke groei. Zo kwamen er in Geldrop-Mierlo in tien jaar tijd 2181 dorpelingen bij. Ook Gemert-Bakel (plus 2079) en Veldhoven (plus 1361) groeiden gestaag.

Krimp
Bij andere gemeenten ligt krimp op de loer. In Valkenswaard daalde het aantal inwoners de afgelopen jaren al met 401 tot 30.262 in januari vorig jaar. Daar is het inmiddels alle hens aan dek. Een strijdplan met extra ruimte voor woningbouw moet het tij keren. En met succes, zo lijkt het. In tien maanden tijd lijkt de weg omhoog weer gevonden en komen er weer meer Valkenswaardenaren bij dan er overlijden of uit de gemeente vertrekken. In oktober werden er 30.485 inwoners geteld.

Waakzaam
Ook andere gemeenten die verder van de stad liggen moeten waakzaam blijven. Zo stond de bevolkingsteller in Sint-Oedenrode in januari 2014 nog op 17.909. Vlak voordat Rooi opging in de nieuwe gemeente Meierijstad telde het dorp 17.911 zielen. Het zelfde lijkt in Eersel aan de hand. Deze Kempengemeente groeide in de eerste tien maanden van 2016 met slechts één persoon tot 18.552 inwoners.

Het CBS verwacht dat de groei de komende jaren aanhoudt. Het onderzoeksinstituut denkt dat er over vijf jaar 17,5 miljoen Nederlanders rondlopen. Dat zijn er bijna een half miljoen meer dan vandaag.

Lees donderdag het hele verhaal in het ED of de digitale krant.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1347 stemmen