Volledig scherm
© Bert Jansen

Eindhovenaar die echtgenote doodde, wil hoge straf en geen vergiffenis

DEN BOSCH - Een man van 45, die in februari aan het Arnaudinaplein in Eindhoven zijn vrouw wurgde, moet 14 jaar de cel in. Dat eiste officier van justitie Wineke Wichern donderdagmiddag bij de rechtbank in Den Bosch.

De man, Ayhan D., leefde apart van zijn vrouw Latife die een echtscheiding in gang had gezet omdat hij thuis dreigend en gewelddadig was. In de buurt kenden ze D. ook als achterdochtig en agressief. Hij was al eens voorwaardelijk veroordeeld voor mishandeling van zijn vrouw en had vastgezeten wegens het bedreigen van een buurman met een zwaard.

In de ochtend van 24 februari dit jaar wachtte D. bij het huis van zijn vrouw tot ze naar haar werk ging als vrijwiligster in een bejaardenhuis. Hij drong het huis binnen, stak zijn vrouw dwars door haar jas in de borst en in haar nek, en wurgde haar vervolgens met een kabel van een printer.

D. verklaarde later dat hij die ochtend flipte en dat alles in een waas was gebeurd. Hij heeft geweigerd mee te werken aan onderzoeken door psychiaters en psychologen in het Pieter Baancentrum. Zonder die medewerking kan niet vastgesteld worden of de man verminderd toerekeningsvatbaar is en wellicht voor tbs in aanmerking komt. Voor de officier van justitie staat vast dat de agressie en achterdocht niet zullen verdwijnen.

Rechtbankvoorzitter Wielders herinnerde de man eraan dat tijdens een detentie in Vught wegens huiselijk geweld werd opgemerkt dat hij stemmen hoorde. "Die mensen in Vught kunnen zeggen wat ze willen, het zijn gewoon leugenaars", reageerde D. In telefoongesprekken met familie vanuit de gevangenis, zei D. dat hij een hoge straf verdiende. "Ik ben een monster, vergeef mij niet."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement