Volledig scherm
Korte demonstratie gymnastiek met zorgrobot Zora © Victor van Breukelen

Eindhovense Fontysstudent wint prijs met onderzoek zorgrobot Zora

EINDHOVEN - Wat als een oudere bewoner met een psychiatrische aandoening de zorgrobot Zora als een vriend ziet en hem toevertrouwt dat hij zijn medicijnen niet neemt? Het is een nieuw ethisch dilemma waar de Eindhovense zorginstelling GGzE al in de praktijk mee is geconfronteerd, vertelden twee Fontysstudenten maandagavond tijdens de eerste Brabant Robot Challenge in het Eindhovense Natlab.

Robots in de zorg, hoe bevalt dat eigenlijk, kan dat wel, willen we dat wel? En gaat dat ten koste van banen? Die ene robot die in het Natlab een handeling moest verrichten, op een knop drukken, faalde natuurlijk jammerlijk — zo gaat dat altijd bij dit soort bijeenkomsten. Maar ondertussen gaat de robotisering wereldwijd verder. We kunnen het niet tegenhouden, dus we kunnen er maar beter mee vooroplopen, zo redeneerde gedeputeerde Bert Pauli. Hij wees daarbij ook op een initiatief van de Eindhovense wethouder Staf Depla, die met de ontwerpwedstrijd Empowered by Robots manieren hoopt te vinden om mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt juist verder te helpen.

Het door het Brabant Kennis georganiseerde evenement van maandag had deze eerste editie robotisering in de zorg als thema: studenten van Fontys, Avans, TU/e en Tilburg University waren uitgedaagd om bij diverse instellingen onderzoek te doen. De Eindhovense Fontysstudente Sieta Ludema won met haar groepje de hoofdprijs van duizend euro met onderzoek naar de inzet van Zora bij Vughterstede in Vught. De kleine robot wordt hier, net als bij de Archipel in de regio Eindhoven, gebruikt om ouderen met dementie te activeren. ,,Bewoners leven op als ze Zora zien, ze reageren er sterker op dan op iemand van het verplegend personeel. Omdat hij klein is komt hij over als een kind." Maar er zijn ook nog punten waarop de robot nog niet 'ouderenproof' blijkt. Zo was de opdracht 'Ga op je rug liggen en raak je tenen aan', toch echt teveel gevraagd. ,,En toen Zora ging dansen op de hit Gangnam Style schrokken de ouderen erg."

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1814 stemmen