Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Eindhovense terreurverdachte nog zeker drie maanden langer vast

ROTTERDAM - De 22-jarige Eindhovenaar die in augustus is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terreurdaad, blijft nog zeker drie maanden in de cel.

Dat besloot rechtbank Rotterdam donderdag. De inhoudelijke behandeling van de zaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) nog niet is afgerond. Vanwege de 'vrij ernstige feiten' waarvan de Eindhovenaar wordt verdacht, komt hij nu niet op vrije voeten, zegt een rechtbankwoordvoerder.

Over drie maanden wordt achter gesloten deuren gekeken of de man - van Turkse komaf en woonachtig in stadsdeel Tongelre - nog langer vast blijft zitten. Het onderzoek van het OM kan meer tijd in beslag nemen. Het OM wil inhoudelijk niets kwijt. "De verdenking is niet verzwakt", aldus een woordvoerder van het landelijk parket. Onder meer de spullen die in beslag zijn genomen, moeten nog verder worden onderzocht.

De terreurverdachte werd op vrijdagavond 20 augustus gepakt terwijl hij met een bivakmuts over z'n hoofd door Eindhoven reed. Bij hem thuis is - naast tie-wraps, een mes en een portofoon - op een externe harde schijf propagandamateriaal van IS is aangetroffen.

Hulpverleners die de verdachte kennen, spraken eerder al van een jongen met 'een vertroebelde geest' en 'geen agressieve jongen'. Ze vertelden dat de Eindhovenaar al veel langer flirtte met het onderwerp extremisme en zich als extremist uitte. Maar ze konden zich niet voorstellen dat hij onderdeel is van een terreurnetwerk.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
341 stemmen