Volledig scherm
Yasin Torunoglu.

Eindhovense wethouder Torunoglu houdt vertrouwen raad

EINDHOVEN - Ondanks harde kritiek kwam de positie van de Eindhovense wethouder Torunoglu (PvdA) niet in gevaar. Een motie van wantrouwen aan het adres van wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) heeft het dinsdagavond niet gehaald in de Eindhovense gemeenteraad.

Een meerderheid van de raad bleef achter de wethouder staan nadat een groot deel van de oppositie het vertrouwen in hem had had opgezegd.

Behalve de coalitie - PvdA, SP, D66 en GroenLinks - steunden ook de Brede Beweging Linksom (BBL) en de ChristenUnie Torunoglu. CDA, VVD, Ouderenappel Eindhoven, Leefbaar Eindhoven en de LPF daarentegen vonden dat de wethouder beter kon opstappen.

Supermarkt in Acht
Aanleiding voor de motie van wantrouwen was de aanpak van de PvdA-wethouder in het dossier 'supermarkt in Acht'. De oppositie verweet Torunoglu dat hij in dat dossier belangrijke informatie voor de gemeenteraad had achtergehouden.

De raad had de wethouder namelijk op pad gestuurd om te bemiddelen in een conflict tussen de dorpsraad Acht en een groot deel van de bewoners van Acht. Dat conflict gaat over de mogelijke bouw van een supermarkt op de dierenweide in Acht, op voorstel van de dorpsraad maar tegen de zin van de meeste Achtenaren in.

Terwijl de raad daar medio oktober over sprak, had zich bij de wethouder een projectontwikkelaar gemeld die mogelijkheden zag elders in het dorp een supermarkt te bouwen. Torunoglu hield die informatie echter voor de raad achter.

Daarmee trapte hij met name CDA en VVD behoorlijk hard op de tenen, die daarom naar het ongebruikelijke middel van een interpellatiedebat grepen. "We hebben eigenlijk voor niks zitten debatteren", stelde fractievoorzitter Linda Hofman van het CDA. "Want in dat debat ontbrak cruciale informatie. Informatie die een heel ander licht op dat debat had kunnen werpen." VVD-fractievoorzitter Hans Rozendaal wees op de actieve informatieplicht van de wethouder, zoals die in de gemeentewet is vastgelegd. "Daar heeft Torunoglu zich niet aan gehouden, en daarmee heeft hij de gemeenteraad geschoffeerd."

De wethouder zelf dacht daar heel anders over. "Ik heb naar eer en geweten mijn stinkende beste gedaan voor heel Acht. En dat ik een lastige situatie zat, heb ik me goed gerealiseerd. Maar de betreffende projectontwikkelaar wilde simpelweg niet dat zijn plan openbaar werd gemaakt."

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4539 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4539 stemmen