Volledig scherm
Eindhoven, wijk in Kaapstad © Google Earth

Er bestaat nog een Eindhoven, in Kaapstad (video)

EINDHOVEN - Tweederde van de inwoners van Eindhoven leeft onder de armoedegrens. De misdaadcijfers zijn ongekend. Nee, dit is niet het Eindhoven van Brainport. Dit Eindhoven ligt ver onder de evenaar. Het gaat om Eindhoven, wijk van Kaapstad.

Het Zuid-Afrikaanse Eindhoven is nog piepjong. Een twintigtal jaren geleden lag hier op de toen nog kale Kaapse hoogvlakte een boerderij 'Delft'. Kaapstad groeit hard. De boerderij ging tegen de vlakte en in plaats daarvan kwam hier een grote nieuwbouwwijk te liggen, ook Delft geheten. Geschat wordt dat er tegen de 120.000 mensen wonen. Eindhoven is er een deel van.

Een reden waarom voor Eindhoven is gekozen valt niet meer te achterhalen. Behalve Eindhoven liggen er ook Voorbrug, Rosendal en The Hague.

Township
Net als de andere wijken is Eindhoven een township. Er wonen kleurlingen en zwarte Zuid-Afrikanen. Er is veel armoede, de werkloosheid bedraagt 39 procent. De huizen zijn van recente datum en kwalitatief goed. Bijna alle Eindhovenaren beschikken over water, sanitair en elektriciteit. Helaas is er veel drugsgebruik. Drugsbendes maken de wijk onveilig. Een op de negen kinderen is hiv-geïnfecteerd.

De sociaal-economische problemen in Eindhoven zijn gigantisch, geeft wethouder Benedicta van Minnen toe. ,,De buurt is kwetsbaar. De gemeente zet vooral in op veiligheid en goede huisvesting. Er lopen allerlei programma’s om Eindhoven te helpen. Het vraagt tijd om wat voor elkaar te krijgen."

Dachten we ondertussen precies te weten waar ons eigen Eindhoven ligt, blijkt er nog een Eindhoven te bestaan. In Zuid-Afrika is Eindhoven een wijk van Kaapstad.
  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen