Volledig scherm
Erik van de Rijt en Eveline Koopmans © Erik van de Rijt

Erik uit Eindhoven blikt terug op het leven van zijn vrouw Eveline, deelneemster aan Over mijn Lijk

EINDHOVEN - Eveline Van de Rijt-Koopmans mocht niet ouder worden dan 33 jaar. Toch was haar leven voltooid, vond ze. In 2014, twee jaar nadat voor het eerst kanker was vastgesteld, kregen zij en haar man Erik te horen dat ze niet meer te genezen was en hebben ze alles uit het leven gehaald wat er maar uit te halen viel.

,,We zijn vol voor het leven gegaan", blikt Van de Rijt terug. ,,Het werd een topjaar."

Vakanties en concerten
Eveline ging in 2014 dertien keer op vakantie. Verre reizen, mede gefinancierd door familie en vrienden. Samen bezochten ze veel concerten, organiseerden zij een afscheidsfeest én beloofden Eveline en Erik elkaar eeuwige trouw. Tot de dood hen scheidde.

Die kwam uiteindelijk drie maanden geleden. ,,Vijf jaar lang -de helft van onze tienjarige relatie- heb ik een zieke vrouw gehad", vertelt Van de Rijt. ,,Dat is heftig, ja. Het was een lange, heel intense periode. Nu is er een andere fase aangebroken. Eef is aan haar nieuwe reis begonnen. En ik moest dat óók doen; zo zag ze dat. Ze berustte in haar lot, had er vrede mee. Ze heeft een voltooid leven gehad. Ze heeft alleen alles in 33 jaar gestopt. Maar ja. Je bent natuurlijk voor elkaar gemaakt om samen oud te worden."

Bedankbrief
Op Facebook plaatste Eveline een kleine twee jaar terug een bedankbrief aan haar ziekte. Die had haar in staat gesteld om haar hectische en drukke leven in te ruilen voor een waardevoller bestaan; één waarin de liefde centraal stond. Na dit leven zou ze aan haar 'nieuwe reis' beginnen. Eveline had een fascinatie voor het boeddhisme en geloofde in reïncarnatie.

De digitale brief werd tienduizenden keren gedeeld en gelezen. Ook door omroep BNN, die Eveline vervolgens vroeg om te figureren in de serie 'Over mijn lijk'. Van de Rijt: ,,Het is niet niks om met je verhaal op landelijke tv te komen." Achteraf is hij blij dat Eveline ja zei: ,,Het is een van de mooiste programma's die ik ken. En het heeft een schat aan videomateriaal opgeleverd voor ons. Nee, ik kan dat nog even niet terug zien. Daarvoor is alles nog te vers."

Lees het uitgebreide verhaal in het ED van donderdag of in de digitale krant.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen