Volledig scherm
Martin van den Brink tijdens de eerste etappe van Dakar 2017 © David Fernandez/EPA

Etappewinnaar trucks Martin van den Brink van hel naar hemel in Dakar

SAN MIGUEL DE TUCUMAN - Een jaar geleden brandde de truck van Martin van den Brink uit Harskamp in de tweede Dakar-etappe volledig uit. Dinsdag won hij rijdend in een Renault Sherpa dezelfde rit bij de trucks. De 46-jarige kopman van Mammoet Rallysport had bij het derde checkpoint de snelste tijd en liep in het laatste stuk op weg naar de finish van de proef nog flink uit op de concurrentie.


Dat Van den Brink überhaupt meedoet is een wonder, want ook de nieuwe truck moest in september geblust worden. "Via een losgeslagen leiding kwam er olie op de turbo en dat zette de truck in vuur en vlam. We hebben het even moeilijk gehad. We kwamen zowel in tijdnood als in financiële problemen. Dankzij onze partners hebben we de mogelijkheid gekregen om in korte tijd een nieuwe Sherpa te bouwen, een waanzinnige prestatie. Dat is eigenlijk onze grootste overwinning van dit jaar", aldus Van den Brink voor de start van de 39ste Dakar Rally. "Dit is het derde jaar van ons project. Het doel was om een plaats in de top vijf na te streven. Door de tegenslag in het afgelopen jaar moeten we ook reëel zijn. Een plaats bij de beste tien is voor ons al een gigantische prestatie en geeft vertrouwen en hoop voor de komende jaren."

Maandag was Van den Brink al derde geworden, wat hem een goed startpunt verschafte voor de special tussen Resistencia en San Miguel de Tucumán. De Rus Dmitry Sotnikov werd tweede op twee minuten en drie seconden van stagewinnaar Van den Brink. De derde plaats was voor Peter Versluis van het EVM Rallyteam. De trucker uit Werkendam gaf in zijn MAN 2.52 minuten toe. Titelverdediger Gerard de Rooy uit Son eindigde als in zijn Iveco Powerstar Torpedo als vijfde, op 3.03. Hans Stacey uit Best (MAN) gaf 3.07 toe op Van den Brink en werd daarmee zevende. Verliezers van de dag waren Ton van Genugten (Iveco) uit Eersel, die in de eerste sectie veel tijd liet liggen (lekker band) en uiteindelijk dertien minuten inleverde en de Rus Airat Mardeev, eindwinnaar van 2015, die in zijn Kamaz 16.23 verloor. Omdat de Tsjech Martin Kolomy (Tatra) 3.36 verspeelde, is Van den Brink ook de nieuwe klassementsleider bij de vrachtwagens.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1702 stemmen