Volledig scherm
© Marijn Heuts

Fikse vertraging voor bouw ecoduct Groene Woud tussen Eindhoven en Best

EINDHOVEN - De bouw van de natuurbrug over het spoor tussen Eindhoven en Boxtel is flink vertraagd. Reden: een juridisch conflict tussen opdrachtgever ProRail en diverse aannemers die meededen in de aanbestedingsprocedure.

De schop voor de bouw van de natuurbrug had maanden geleden al de grond in gemoeten. Maar de plek ter hoogte van landgoed Velders Bosch tussen Best en Boxtel ligt er onaangeroerd bij. ProRail: „De betrokken aannemers waren het niet eens met het voornemen tot gunning. Dat heeft tot tweemaal toe geleid tot een kort geding op grond waarvan ProRail alle inschrijvingen opnieuw heeft beoordeeld en geconcludeerd dat alle gedane inschrijvingen ongeldig zijn”, aldus ProRail.

Afbreken
Door al het gedoe besloot de spoorbeheerder de aanbestedingsprocedure in de loop van 2016 af te breken. Dit besluit werd opnieuw door betrokken aannemers aangevochten. De partijen troffen elkaar met een kort geding opnieuw voor de rechter. Deze stelde ProRail vorige maand in het gelijk en bepaalde dat geen van de inschrijvingen voldeed aan de door ProRail gestelde voorwaarden. „Tegen deze uitspraak is zeer recent hoger beroep aangetekend. In afwachting hiervan doen we verder geen mededelingen, maar vast staat wel dat ons streven de brug eind 2017 op te leveren met minimaal een jaar wordt vertraagd”, zo meldt een woordvoerder.

Edelherten
Het is de bedoeling dat vooral edelherten het ecoduct gaan gebruiken. Deze worden dit jaar in het gebied uitgezet in opdracht van natuurbeheerder Brabants Landschap. De herten hadden al in het gebied moeten lopen, maar in september bleek dat de dieren die uit Frankrijk moeten komen, niet de juiste inentingen hadden. Brabants Landschap hoopt nu dat de dieren dit voorjaar een plekje in het Groene Woud kunnen krijgen. De bouwvertraging staat dat niet in de weg.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant

poll

Basisschoolkinderen zouden verplicht 3 uur per week gymles moeten krijgen

Basisschoolkinderen zouden verplicht 3 uur per week gymles moeten krijgen

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
1685 stemmen