Frank en Linda: “Van de ene op de andere dag waren we bijna failliet”
de VolksbankHorecaondernemers Frank (36) en Linda (32) over hoe ze uit de financiële ellende werden geholpen. “We waren verbaasd hoe betrokken de Volksbank is. Er werd echt naar ons geluisterd en door hun oplossingen kregen wij weer lucht. We moeten er niet aan denken hoe ons leven er anders uit had gezien.”
Frank: “Wij hadden een droom die door één verkeerde zin aan diggelen is geslagen. We wilden met ons Franse, klassieke restaurant stoppen om alle aandacht te vestigen op onze nieuwe zaak. Het pand van ons restaurant huurden we en de huur moest worden opgezegd. Ons boekhoudkantoor stelde een brief op waarin stond dat we de huur wilden opzeggen. Maar eigenlijk moest dat een zogeheten ‘in de plaats stelling’ zijn in plaats van een opzegging van de huur.
Wisten wij veel. De sluwe pandeigenaar zette ons juridisch schaakmat. Kort gezegd komt het erop neer dat we niet konden stoppen met ons restaurant en we de ton opbrengsten die daaruit voor zouden komen ook niet kregen.
Financiële reserves hadden we niet, al ons geld zat in de zaken. Door rustige maanden stevenden we recht op een faillissement af. Dat wilden we koste wat kost voorkomen. In december 2017 trokken we zelf de stekker eruit en zaten we met een berg schulden en geen cent inkomen. Liefst wilde ik me van ellende ingraven in het beton, maar ik wilde ook met opgeheven hoofd verder gaan en iedereen tot op de laatste cent terugbetalen. Makkelijker gezegd dan gedaan. We konden onze hypotheek niet meer betalen en kregen incassobureaus en deurwaarders op ons dak. Er waren weken bij dat ik van mijn moeder 20 euro moest lenen om eten te kunnen kopen. Bij vrienden mochten we hun koelkast plunderen.
De Volksbank, moederbank van de bankmerken SNS, ASN Bank, RegioBank en BLG Wonen, belde uit zichzelf om te vragen of zij hulp konden bieden. Dan zeg je natuurlijk geen “nee”. Drie keer hebben we met Peter van Eijk, klantenbezoeker van de Volksbank, om de tafel gezeten. Het bleek dat wij een fijne overwaarde op ons huis hadden, maar wel een hoge rente betaalden. De bank stelde voor om de hypotheek over te sluiten zodat we een lagere rente kregen om een goed deel van de schulden af te betalen. Dat de bank met je meedenkt, gaf ons zo’n goed gevoel. Onze rugzak van honderd kilo voelde na het oversluiten de helft minder.
We zijn als een idioot gaan werken. Linda vond een kantoorbaan, ik werk nu in de horeca, bij een klusbedrijf en in het weekeinde ben ik nachtportier bij een club. De komende zes jaar zullen we nog bezig zijn om onze schulden af te lossen, maar we kunnen gelukkig wel in ons huis blijven wonen. Met dank aan de bank.”
Klantbezoeker Peter van Eijk van de Volksbank over Frank en Linda.
“Wij hebben kunnen voorkomen dat Frank en Linda hun huis uit moesten. Doordat zij open stonden voor hulp hebben we bijtijds kunnen kijken naar de mogelijkheden om hun financiële situatie voor een deel te boven te komen. Hierdoor is ook een aanmelding bij het Bureau Krediet Registratie voorkomen. Dat is heel goed geweest want daardoor komen mensen vaak nog meer in de knel.
Frank en Linda zijn echte ondernemers en ze doen er alles aan om uit de schulden te komen. Zeker ook door hun motivatie en daadkracht wilden wij ze graag een duwtje in de rug geven. Wij kijken naar wat mensen nodig hebben en bedenken een oplossing op maat. Dat is echt beter voor elkaar.”
TIP: Op Nibud.nl vind je adviezen over gemiddelde inkomsten en uitgaven van persoonlijke huishoudens. De Volksbank kijkt echter bij alle individuele situaties naar de behoeften van de klant en welk budget daarbij past. www.devolksbank.nl
De personen op de foto zijn niet Frank en Linda. Zij wilden graag anoniem hun verhaal doen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.