Volledig scherm
© Jeroen Hendriks/fotomeulenhof

Glibberen op de fiets met een biefstuk op je rug

EINDHOVEN - Wie met sneeuw en ijs zijn nek niet wil breken op weg naar een etentje, haalt met een druk op de knop zijn favoriete restaurant in huis. Aan studerend Nederland de schone taak om al glibberend op de fiets het bestelde lekkers ongeschonden te overhandigen.

Het zijn types als Marjolein van de Ven (25) en Jim Harrison (19) die het mogelijk maken dat online-bestelsites als Deliveroo en Foodora in Eindhoven het afgelopen jaar vaste voet aan de grond konden kregen. Op hun rammelende fietsen spoeden zij zich van restaurant naar een adres in het centrum van de stad. Door weer en wind. Zeven dagen per week.

Zowel Foodora als Deliveroo zijn twee nieuwe spelers in Eindhoven waar het gaat om het bezorgen van restaurantmaaltijden. De van oorsprong Duitse en Britse initiatieven opereren vooralsnog alleen in enkele stadskernen van grote steden in Nederland. Maar het legertje 'drivers' groeit gestaag, net als het aantal deelnemende restaurants. In Eindhoven zijn dat er al honderd. Het favoriete recept uit het lievelingsrestaurant staat zo met een eenvoudige druk op de knop in no time op de keukentafel.

Eindstation
Van de Ven en Harrison maken deel uit van een hechte club studenten en ZZP'ers die al fietsend een inkomen bij elkaar trappen. In Eindhoven zijn het er inmiddels een paar honderd. Maximaal een half uur hebben ze om de bestelling warm en ongeschonden op het eindstation te krijgen. Op hun ruggen dragen zij de sushi, biefstukken en andere ingepakte heerlijkheden. Hun lijven gestoken in thermojassen in de kleuren werkgever: het groen van Deliveroo en het roze van Foodora.

Van de Ven maakt sinds de zomer als 'driver' kilometers op haar studentenfiets. „Vooral 's avonds is het druk. Dan maak je kilometers en haal je wel eens vijftien ritten. Ik zie het als sport. En je krijgt er nog geld voor ook.” Een weersverwachting met vorst en ijspret in het vooruitzicht doet haar niet zoveel. „Zolang mijn voeten, handen en oren warm blijven kom ik een heel eind.”

Lees meer in de papieren krant of via de e-paper.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (66%)
  • Oneens (34%)
1661 stemmen