Volledig scherm
Een impressie van het herinrichtingsplan voor het NRE-terrein zoals de gemeente dat met toekomstige gebruikers heeft opgesteld.

Grondige sanering NRE-terrein Eindhoven

EINDHOVEN - Het ene deel van de gemeenteraad van Eindhoven vindt het niet nodig. En het andere deel wil geen enkel risico nemen. Waar het om gaat? De sanering van de vervuilde grond van het voormalige NRE-terrein aan de rand van het Eindhovense centrum.

Omdat een meerderheid in de gemeenteraad vindt dat de gezondheid van toekomstige bewoners écht niet in gevaar gebracht mag worden, wordt die sanering grondiger uitgevoerd dan al de bedoeling was.

Steun
De motie daarover in de gemeenteraadsvergadering dinsdag van de hand van het CDA en de BBL kreeg steun van de andere oppositiepartijen, maar ook van coalitiepartij SP.

De discussie over de sanering kent een lange voorgeschiedenis. Aanvankelijk wilde het gemeentebestuur een halve meter van het terrein afgraven. Na protest van omwonenden en (toekomstige) bewoners besloot het gemeentebestuur één meter te laten verwijderen.

Volgens sommigen was ook dat plan niet genoeg om alle risico's voor de volksgezondheid weg te nemen. Verantwoordelijk wethouder Mary-Ann Schreurs (D66) bestrijdt dat echter. Wettelijk gezien is een meter afgraven voldoende. ,,Er zijn geen risico's. En de risico's die er zijn worden goed gemonitord", zei Schreurs dinsdag tegen de raad.

Nog grondiger
Maar die geruststellende woorden van Schreurs waren niet voldoende: CDA, BBL en de andere oppositiepartijen vinden dat de sanering nog grondiger moet worden aangepakt - 'integraal plus', in ambtelijke termen. Ook omdat de extra kosten slechts twee ton bedragen. Die komen bovenop het bedrag van 2,7 miljoen euro.

Voor PvdA, GroenLinks en D66 is die extra sanering van twee locaties vervuild met minerale olie en benzeen of cyanide niet noodzakelijk. ,,We moeten ergens een grens stellen", aldus fractievoorzitter Rik Thijs van GroenLinks. ,,We kunnen elke euro maar een keer uitgeven", stelde PvdA-fractievoorzitter Mieke Verhees. ,,Deze extra sanering is niet noodzakelijk, en hoeft voor ons dan ook niet."

Overigens stemde de gemeenteraad dinsdag ook in met het voorstel van PvdA, GroenLinks, SP en GroenLinks om de Geldropseweg eerder op te knappen dan het college van plan was. Daarvoor wordt 1,5 miljoen euro uitgetrokken. De opknapbeurt, in samenspraak met ondernemers en bewoners, moet uiterlijk in 2019 afgerond zijn.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
890 stemmen