Volledig scherm
Logo Dakar 2017

Hans Stacey: 'Dit was nog maar de eerste grote schifting' (video)

SAN SALVADOR DE JUJUY - De strategie van Hans Stacey is deze Dakar Rally aangepast. De Bestse trucker won in het verleden vaak stages in het begin van de zwaarste woestijnrally ter wereld, maar hij wil dit jaar de twee wekende durende race beter opbouwen. Dit is mede ingegeven door het feit dat hij nog moet wennen aan zijn nieuwe navigator Hugo Kupper. Stacey werd in etappe 3 vijfde, net voor EVM-teamgenoot Peter Versluis die de zesde tijd noteerde.

Stacey vertrok behoudend op weg naar Jujuy. "Ik had al begrepen dat het qua navigatie lastig zou worden en er met name in het eerste, technische gedeelte makkelijk fouten gemaakt konden worden. We zijn een stukje verkeerd gereden. Het heeft vijf of zes minuten gekost om de juiste route en het verborgen waypoint te vinden." De speedsensor in de MAN deed het niet goed, terwijl er overal snelheidsbeperkingen gelden. “Ook op snelheidsovertredingen staan tijdstraffen en dat wilde ik voorkomen. We hebben misschien een paar minuten verloren door extra goed op te letten en elk risico uit te sluiten, maar dat is me liever dan een tijdstraf die te voorkomen was.”
In het algemeen truckklassement bezet Stacey de zevende plaats op 11.21 minuten achterstand. "Dit was nog maar de eerste grote schifting", weet Stacey uit ervaring. "De vierde etappe wordt nog veel moeilijker, met lastig te bereiken waypoints in duinen die op 4000 meter hoogte liggen." De winnaar bij de vrachtwagens van 2007 is er niet over te spreken: "Ik weet niet waar de organisatie mee bezig denkt te zijn, maar ik vind dat nogal een risico. Op die hoogte neemt het vermogen van de motor fors af. Als je dan niet boven kunt komen op de duinen, heb je echt een probleem.”

The first stage of the Dakar Rally 2017 in open terrain. Now it really comes down to the navigation skills. The Eurol VEKA MAN Rally Team end up in the top 10 with two trucks.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (56%)
  • Oneens (44%)
1702 stemmen