Volledig scherm
Henk en Maria Tholen in hun verscholen paradijsje in Tivoli. © Kees Martens/fotomeulenhof

Henk en Maria hobbyen in een verscholen tuinderij in Eindhoven

EINDHOVEN - In de Eindhovense volksbuurt Tivoli ligt, verstopt tussen twee rijen huizen, de uit de hand gelopen hobby van Henk en Maria Tholen. In Johan’s Hof kweken en verkopen ze bomen en planten.

"Jullie hadden vorig jaar toch niet zo’n grote kerstboom?" Henk Tholen (66) ziet een klant met een spar sjouwen en weet de man meteen te plaatsen. Ons kent ons op het terrein van Johan’s Hof. Dat terrein is onzichtbaar voor wie niet weet dat je er via een doorgang tussen twee huizen moet komen. Een stukje het pad op en dan ligt er ineens 800 vierkante meter tuinderij verscholen tussen de huizen van de Kangoeroestraat en het Arnaudinaplein.

Tuinderij
Sinds 1994 hebben Henk Tholen (66) en Maria Tholen-Muskens (61) de tuinderij onder hun hoede. Ze hebben de grond in bruikleen van woningcorporatie Woonbedrijf. ‘Een uit de hand gelopen hobby’, noemen ze hun verstopte stadsparadijsje. "We kunnen er niet van leven, maar worden er ook niet armer van." Henk werkte vroeger bij een carrosseriebedrijf, Maria reed taxi. Hun tuinderij is in de winter en in de zomer steeds een paar maanden dicht. In december verkopen ze kerstbomen, deels zelf gekweekt, deels bij andere kwekers ingekocht.

Maria: "Op 1 april 1994 zijn we hier begonnen. Het leek vanwege de datum wel een grap, maar dat was het niet. Het is een heel mooie tijdsbesteding, vooral in de zomer. Dan is het hier één grote kleurenpracht."

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
1337 stemmen