Volledig scherm
Irmgard van der Velden-Wille © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Het opmerkelijke levensverhaal van kunstenares Irmgard van der Velden-Wille uit Eindhoven

EINDHOVEN - Irmgard van der Velden-Wille heeft een opmerkelijk levensverhaal en maakte opmerkelijk werk. Van een ontmoeting met Winston Churchill raakte ze niet ondersteboven.

Een verontschuldigend lachje. Ach, dat werk van mij, dat is wel mooi, maar toch niet zo wereldschokkend, lijkt ze ermee te willen zeggen.

Herinneringen
Irmgard Van der Velden-Wille (92) haalt bij haar thuis in Eindhoven herinneringen op, bijgestaan door dochter Renate. Die heeft het levensverhaal van haar moeder alvast beknopt op papier gezet, wat erg fijn is, want het omspant zowat een eeuw en loopt van Dresden via Oostenrijk, Londen en Hamburg naar Eindhoven. Daar belandde ze in 1953 en trouwde ze met Philips-reclameman en dichter Marius van der Velden, die nog speeches schreef voor Philips-president-directeur ir. Frans Otten en werk vertaalde van Shakespeare.

Dresden
In Dresden werd Irmgard Wille geboren op 13 juni 1924. Ze studeerde er aan de Kunstakademie en werd leerlinge van schilder Karl Truppe. Haar vader Richard was eerste violist van het Leipziger Gewandhausorkest en kocht een gerenommeerd boekenantiquariaat toen hij vanwege reuma geen viool meer kon spelen.

In Dresden maakte de 20-jarige Irmgard het omstreden geallieerde bombardement mee aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Er vielen zeker 25.000 burgerslachtoffers en tot vandaag is er discussie over de vraag of het bombardement gezien kan worden als een oorlogsmisdaad. "Ik weet er nog alles van", zegt Irmgard van der Velden. "We zaten in een schuilkelder en werden niet geraakt. Met heel veel moeite kregen we de deur open, want buiten woedde een vuurstorm. Toen zijn we gevlucht en dat was het." Mevrouw Van der Velden kijkt er een beetje ironisch bij: zo bijzonder is het allemaal niet.

Dat geldt wat haar betreft nog sterker voor het verhaal over haar ontmoeting met Winston Churchill. Die vond plaats in Londen, vijf jaar na de oorlog.

Lees het hele verhaal in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

Live Voetbal

home logo NAC BredaNAC
EINDE
0-2
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo ExcelsiorEXC
EINDE
1-1
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo VVV-VenloVVV
EINDE
0-2
ADO Den HaagADO
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
3-0
Roda JC KerkradeRJC
away logo

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
3788 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
3788 stemmen