Volledig scherm
Heuvel na de verbouwing © René Manders

Heuvel Eindhoven blijft zoeken na grootscheepse renovatie en verbouwing

EINDHOVEN - Ondanks grote renovaties staan winkels leeg en blijft het publiek weg op de eerste etage van de Heuvel. En dat was nu juist één van de speerpunten van de grootscheepse verbouwing van vorig jaar.

Vanaf de hoofdingang aan de Catharinaplein-zijde zou meer publiek naar de eerste etage geleid moeten worden. Want al sinds de opening in 1992 van toen nog de ‘Heuvel Galerie’, is het daar sappelen geblazen. Diverse vierkante meters staan inmiddels structureel leeg, winkeliers die het wel proberen, ondernemen in een mistroostig decor.

Leegstand
Een flinke verbouwing - waarbij de uitstraling en de infrastructuur op de schop ging - én de komst van outlet-warenhuis TKMaxx hadden de Heuvel een impuls moeten geven. Een jaar later lijken de problemen op de zieltogende bovenste verdieping alleen maar toegenomen. Hoewel onlangs met Intersport en broodjeszaak Le Perron twee nieuwe huurders werden aangekondigd, kampt de Heuvel nog steeds met veel leegstand. Op de begane grond weet het management dit nog enigszins te verbloemen met tijdelijke invullingen. Zo vullen conceptstore Citydwellers en een kerstoutlet tijdelijk enkele beeldbepalende winkelpanden. In het voormalige pand van Pandora zat de afgelopen maanden een pop-up pepernotenwinkel. Op de eerste etage is het beeld veel schrijnender. Sluis Leder, Seven7, Chiq, Delifrance, Beij en Garden Shoes vertrokken er de afgelopen jaren en nieuwe huurders zijn nog niet gevonden.

Heuvelplein
Toch laat het Heuvel-management Huub Elders het hoofd niet hangen. Sterker nog: het is een mr. Positivo die zelfs tijdens onderonsjes met winkeliers geen kwaad woord wil horen over ‘zijn’ Heuvel. Op het Heuvelplein is vorig jaar een verdiepingsvloer aangelegd. De grote kuil waarmee je vanaf de ingang naar de kelder kijkt is niet meer. Waardoor bezoekers meteen het centrum inlopen, in plaats van in een rondje langs balustrades.

Oplossingen
De Heuvel-manager is aan het kijken naar een meer structurele oplossing voor de bovenverdieping. Maar, geeft Elders aan, dat hoeven in de toekomst niet per se winkels te zijn. Hoogleraar, marketingexpert en retailkenner Cor Molenaar, die tweeënhalf jaar geleden op verzoek van het ED een rondje Eindhovense binnenstad deed, opperde van de eerste Heuvel-verdieping maar een grote kinderspeeltuin te maken. Zoals in het buitenland op veel plekken ook gebeurt, waar kinderen onder toezicht kunnen spelen. Met een grote skelterbaan en videospellen. Elders hoort het glimlachend aan. Binnenspeeltuinen, kantoren of woonruimte; Elders wil enkel kwijt dat de Heuvel ‘in de volle breedte’ kijkt naar oplossing voor de bovenverdieping.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant.

Volledig scherm
Heuvel na de verbouwing © René Manders

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1362 stemmen