Volledig scherm
Een van de tien gedenkstenen: de Woenselse Poort op 18 Septemberplein in Eindhoven. Voor het vervolg kiest de gemeente Eindhoven voor bordjes. © Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Historie Eindhoven weer meer zichtbaar op straat

EINDHOVEN - De wandelaar in Eindhoven kan komend jaar weer wat meer te weten komen over de geschiedenis van de stad door de tien nieuwe bordjes die de gemeente laat plaatsen. Tien nieuwe bordjes gaan begin volgend jaar aandacht vragen voor historische plekken in Eindhoven. De eerste 5 locaties zijn bepaald: beeldbepalende plekken in de kerkdorpen die begin vorige eeuw samengevoegd werden met Eindhoven.

Dat heeft wethouder Mary Ann Schreurs bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. De plaatsing van de borden is een vervolg op het project Geschiedenis op straat uit 2014, een initiatief van de Henri van Abbestichting. Toen werden 10 tegels in vooral de binnenstad van Eindhoven gelegd. Op de site van de gemeente Eindhoven is meer informatie te vinden over de historische locaties én gebeurtenissen.

Bordjes op A3-formaat
Naar aanleiding van een in 2014 door het CDA ingediende motie komt Schreurs nu met een vervolg. Zij kiest daarbij niet voor tegels, maar voor bordjes op A3-formaat die beter zichtbaar zijn. Doel is 'onzichtbaar erfgoed weer zichtbaar te maken', aldus Schreurs.

Als locaties zijn gekozen: de Schimmelse of Woenselse Watermolen op het TU/e terrein, het Oude Luihuijs van Strijp op het Trudoplein, de Oude Sint-Joriskerk aan de Jorislaan in Stratum, boerderij ’t Hofke 13 in Tongelre en de Oude Toren in Woensel. De vijf andere locaties volgen medio 2017.

De bordjes worden binnenkort geplaatst.

poll

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

Roken en alcohol langs de lijn moeten bij alle sportverenigingen verboden worden.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1087 stemmen