Volledig scherm
© Erna Lammers

Huisvesting statushouders in Zuidoost-Brabant hels karwei

EINDHOVEN - Asielzoekerscentra sluiten. Tegelijkertijd blijven gemeenten in Zuidoost-Brabant moeite houden voldoende huisvesting voor statushouders te vinden. Op coulance kunnen ze beter niet rekenen.

Ze zullen het niet hardop zeggen, maar in Heeze-Leende zitten ze met de handen in het haar. Door het niet doorgaan van de koop van vier woningen voor de huisvesting van 28 asielzoekers met een verblijfsvergunning, lijkt het schier onmogelijk het afgesproken aantal mensen aan onderdak te helpen.

Eigenlijk moet de gemeente dit jaar nog 40 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) aan een huis helpen. De provincie, die een oogje in het zeil houdt namens de regering, plaatste de gemeente eerder onder verscherpt toezicht.

Achterstand
In Zuidoost-Brabant staan naast Heeze-Leende nog 8 andere gemeenten op trede 3 van de zogeheten interventieladder: Best, Bladel, Cranendonck, Heeze-Leende, Laarbeek, Nuenen, Reusel-De Mierden, Veldhoven en Waalre.

Dit zijn volgens een woordvoerder van de provincie stuk voor stuk gemeenten die een 'heel forse achterstand hebben óf meerdere malen achter elkaar een achterstand hebben'. De gemeenten moeten een plan opstellen voor het oplossen van het huisvestingsprobleem.

Druk
De druk op de gemeenten neemt alleen maar toe. Want Zuidoost-Brabant moet in de eerste helft van 2017 nog eens 596 statushouders aan een dak boven het hoofd helpen. 'Den Bosch' benadrukt dat dit een voorlopig cijfer is en dat in januari en februari het definitief aantal inclusief achterstand 2016 zal worden bepaald.

Volgens de zegsman van de provincie hoeven de gemeenten niet op coulance te rekenen. "Het mag wel zo zijn dat er minder asielzoekers instromen", zegt hij. "Maar dat staat los van de statushouders. Wij houden de gemeenten aan de taakstelling."

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen