Volledig scherm
© RGBStock

Humanisme 'helpt' ouders school Doe040 in Eindhoven aan reiskostenvergoeding

EINDHOVEN - Door het humanisme te omarmen, wordt de Democratische School Eindhoven (Doe040) mogelijk aantrekkelijker voor ouders die verder weg wonen. Ze kunnen dan reiskosten bij hun gemeente declareren.

Peter Simons uit Schijndel, vader van een elfjarige leerling, heeft het initiatief genomen voor een ‘administratieve wijziging’ van de uitgangspunten, zoals hij het noemt. Doe040 is gebaseerd op het sociocratisch beginsel, waarbij rekening wordt gehouden met instemming van alle betrokkenen – ouders en leerlingen.

De school trekt pakweg 58 leerlingen uit de hele regio. Omdat Doe040 niet op een levensbeschouwing is gebaseerd, kunnen ouders die verder weg wonen geen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de reiskosten. Ook heeft de school geen recht op financiering door de Rijksoverheid.

Levensbeschouwing
Simons heeft nu binnen de school de discussie aangezwengeld om Doe040 officieel het humanisme als levensbeschouwing te laten kiezen. ,,De grondslag van humanisme is onder meer zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid en redelijkheid”, zegt Simons. ,,Deze waarden zijn nauw verweven in Doe en sociocratie. Het is dus geen verandering van onze uitgangspunten. We onderschrijven alleen de humanistische waarden.”

De Rijksoverheid heeft bepaald dat ouders die op minimaal twintig kilometer van een school van een bepaalde levensbeschouwing wonen, in aanmerking voor een vergoeding komen als er dichterbij geen andere school is van hetzelfde gezindte. Voor Simons zou de aanpassing van de uitgangspunten jaarlijks een tegemoetkoming in de reiskosten van 2344 euro opleveren, zo heeft hij becijferd. Woordvoerster Jacqueline de Theije dempt het enthousiasme van Simons een beetje. ,,De kans dat het doorgaat is minimaal", zegt ze. ,,Omdat er verschillende meningen op school zijn." Ze wijst er bovendien op dat het bestuur, waarvan ze voorzitter is, het uiteindelijke besluit neemt. ,,Maar het heeft in elk geval tot een leuke discussie op school geleid."

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
1189 stemmen