Volledig scherm
© ED

Idee Jorritsma stuit op kritiek van dorpelingen

ZUIDOOST-BRABANT - ,,In een grotere gemeente wordt alles onpersoonlijker." Zo wordt in de regio gereageerd op de uitspraak van de Eindhovense burgemeester Jorritsma dat Zuidoost-Brabant best uit slechts drie gemeenten kan bestaan.

Peter Lammers (79), oud-wethouder in Mierlo, las in het ED over de uitspraken van burgemeester Jorritsma van Eindhoven. Dat de regio beter af zou zijn met drie gemeenten, of hooguit vier, en dat er dus maar flink gefuseerd moet worden. Een en ander kwam Lammers bekend voor. ,,In 1929 begonnen ze al te praten over annexatie van Mierlo. En in 1968 hebben we Mierlo-Hout af moeten geven aan Helmond."

Lammers maakte ook de fusie mee tussen Geldrop en Mierlo, in 2004. Ons gevoel was toen: 'Waarom is dit nodig? Wij kunnen het zelf wel.' We hadden voldoende eigen vermogen", weet Lammers nog goed. En dan is er nog iets. ,,In Mierlo liep iedereen vroeger gewoon het gemeentehuis binnen. Dat is nu dicht. Er was geen scheiding tussen bevolking en bestuur.'

In Bergeijk hebben Toon Luijten (67) en Frieda Luijten-Van Leeuwen (66) het ook over de kleine afstand tussen bestuur en burger. Een neef van Toon, Stef Luijten, is wethouder in Bergeijk. Vroeger leidde dat soort verbanden nog wel eens tot vriendjespolitiek, tegenwoordig niet meer, denken Frieda en Toon. Ze vinden het jammer dat ,,de emotionele banden tussen bestuurders en de mensen verdwijnen als een gemeente groter wordt. ,,Het wordt allemaal onpersoonlijker."

Lees meer reacties uit de dorpen in het ED van woensdag of in de digitale krant.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen