Volledig scherm
© anp

IJsdag op komst, grote kans op code oranje (video en poll)

EINDHOVEN - We krijgen morgen onvervalst winterweer, met de hele dag vorst en veel zon. 's Avonds komen er buien het land in, met kans op ijzel. Er is een grote kans dat het KNMI morgen code oranje gaat afgeven, een waarschuwing voor extreem weer vanwege gladheid door sneeuw en ijzel. Dat meldt Weerplaza.

In het weekend wordt het zachter, maar de overgang naar het andere weer gaat gepaard met gladheid door sneeuw en ijzel. In de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het op veel plaatsen licht tot matig, met minima van -3 tot lokaal dicht bij -10 graden. Op een enkele plek is strenge vorst niet uitgesloten.

Overdag blijft de temperatuur in grote delen van het land iets onder het vriespunt. Daarmee beleven we vrijdag de eerste ijsdag van dit jaar. Normaal komen er in januari gemiddeld slechts drie ijsdagen voor. Morgen overdag is het eerst nog vrij zonnig, in de loop van de dag neemt de bewolking toe.

Gevaarlijk glad door ijzel
De toenemende bewolking hangt samen met een storing die in het weekend minder koude lucht gaat brengen. De combinatie van koude lucht aan de grond en zachte lucht op enige hoogte in de atmosfeer veroorzaakt sneeuw maar ook 'onderkoelde regen' (regendruppels die niet bevroren zijn, maar wel een temperatuur onder 0°C hebben). Deze vormen van neerslag kunnen tot verraderlijke gladheid en dus tot gevaarlijke situaties op de weg leiden.

Weerplaza verwacht morgenavond laat en in de nacht naar zaterdag dat er eerst lichte sneeuw of natte sneeuw valt. Er kan een tijdelijk sneeuwdekje ontstaan van 1 tot 3 cm. Vervolgens kan het gaan ijzelen, waarbij er een ijslaag ontstaat aan de grond. Hierdoor kan het ineens op grote schaal spekglad worden. De ijslaag ontstaat daarbij niet alleen op de weg en de straten, maar ook op allerlei voorwerpen zoals auto's, bomen, enzovoorts.

Zaterdag overdag trekt de storing verder oostwaarts. Vanaf de middag komt de temperatuur in het westen boven nul, daar valt eventuele neerslag enkel nog als lichte regen. In het midden, oosten en zuidoosten zijn dan de problemen met sneeuw of onderkoelde regen (ijzel). Het kwik komt hier waarschijnlijk pas 's avonds boven nul.

We krijgen morgen onvervalst winterweer, met de hele dag vorst en veel zon. 's Avonds komen er buien het land in, met kans op ijzel. Er is een grote kans dat het KNMI morgen code oranje gaat afgeven, een waarschuwing voor extreem weer vanwege gladheid door sneeuw en ijzel

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1813 stemmen