Volledig scherm
© ThinkStock / Getty Images

Jaar voorwaardelijk geëist tegen Eindhovenaar voor bedreigingen richting jeugdzorg

DEN BOSCH - Boosheid en angst kleurden maandagmiddag Zaal A van de rechtbank in Den Bosch. Daar stond de 47-jarige Eindhovenaar André van S. terecht omdat hij zijn boosheid over de jeugdzorg had geuit in verschillende ernstige bedreigingen. De pleegouders van een van zijn twee zoons spraken in slachtofferverklaringen van een leven vol angst, waarbij politie de kinderen naar school en het voetballen begeleidt. Ook had hij drie jaar geleden een hulpverleenster mishandeld.

Ook tijdens de zitting moest de verdachte moeite doen zich te beheersen. Rechter Hettinga las voor dat hij gedreigd had 'iedereen van jeugdzorg met een bazooka te zullen doodschieten'. Op haar vraag of hij zich kon voorstellen dat de pleegouders, zijn ex en verschillende medewerkers van jeugdzorg bang van hem zijn, liet hij haar nauwelijks uitspreken: "Snapt u dat ik gefrustreerd raak omdat ik al acht jaar geen informatie krijg over mijn kinderen?" Ook een van de andere rechters én officier van justitie Poelmans stelden hem die vraag. "Als ik boos ben, ga ik wel eens buiten mijn boekske ja!", was het antwoord. Onderzoek door een psycholoog heeft een borderline-persoonlijkheidsstoornis aangetoond, wat de kans op herhaling groot maakt. Verdere behandeling lijkt nodig. Begin december volgt een intake bij behandelcentrum De Omslag.

Die ontwikkeling heeft Poelmans blijkbaar mild gestemd. Ze vond ondanks een gebrek aan inzicht in wat hij anderen met zijn bedreigingen aandeed, een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden met een proeftijd van 2 jaar voldoende. De rechter deed nog eens een oproep aan Van S. om zich op een 'sociaal acceptabele manier' te uiten.

Uitspraak over twee weken.

poll

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

Ik doe alleen nog maar online boodschappen bij de supermarkt

  • Eens (7%)
  • Oneens (93%)
1813 stemmen