Volledig scherm
Do en Jans van den Broek in de deuropening van hun winkel in de Korenstraat in Eindhoven. © collectie Jack van Hoek

Jans van de tabak had een oogje op Vincent van Gogh

NUENEN - De schilder heeft krap twee jaar gewoond in Nuenen en verbleef ook af en toe in Eindhoven, maar intussen zijn over die periode wel meerdere boeken verschenen. Nu heeft Jack van Hoek een (bescheiden) publicatie gewijd aan Vincent van Gogh en wat die tussen 1883 en 1885 in de stad heeft uitgespookt.

Kunstenaar en schrijver Jack van Hoek is geen onbekende als het gaat om de handel en wandel van Brabants bekendste kunstenaar in onze regio. In 2003 publiceerde hij al over de Nuenense periode in 'Ik voel mij thuis daar: opstellen over het leven en werk van Vincent van Gogh in Nuenen'. Donderdag ziet zijn publicatie 'De Eindhovense kennissen van Vincent van Gogh' het licht. Dat boekje is overigens een uitgave van het Nederlands Steendrukmuseum.

Geliefd
Van Gogh is een zeer geliefd onderwerp en aangezien de man eind negentiende eeuw in Nuenen heeft gewoond en gewerkt - zijn vader was er dominee - maakt dat nogal wat mensen uit deze regio zich op die Nuenense periode van de schilder-in-wording hebben gestort. Ton de Brouwer uit Nuenen (oprichter van het Vincentre) is zo'n figuur en in Eindhoven is Peter Nagelkerke (mede-auteur van Van Gogh & Eindhoven en maker van het beeld De Aardappeleters) sinds jaar en dag aan de slag met Van Gogh. Net als Van Hoek dus, die in de loop der jaren flink wat studie heeft verricht en nu met zijn tweede Van Gogh-publicatie komt.

'Mijn gek menneke'
Staat er nieuws in deze uitgave? Nee, niet echt. Leuk wel is te lezen dat winkelierster Jans van den Broek (waar Van Gogh tabak kocht) een oogje had op de schilder en hem 'mijn gek menneke' noemde. Maar daarover wordt weinig meer gezegd en er wordt ook geen bron vermeld. Er staat wél een heel fraaie foto van haar, en haar zus, in het boekje; dat vergoedt veel.

De Eindhovense kennissen van Vincent van Gogh, Jack van Hoek, wordt 15 december, 16.00 uur, gepresenteerd in De Oude Rechtbank, Eindhoven.

poll

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

De waarde van de Dutch Design Week voor Eindhoven wordt onderschat

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1258 stemmen