Volledig scherm
Archieffoto © AFP

Justitie wil Lieke S. uit Eindhoven zo snel mogelijk ondervragen

EINDHOVEN - Justitie in Den Bosch hoopt Lieke S. in Nederland snel te kunnen ondervragen over vermeende betrokkenheid bij terrorisme. Dat laat een woordvoerster van het openbaar ministerie weten. Het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren maar het kan nog zeker twee weken duren.

De 33-jarige Eindhovense S. zit momenteel vast in Bulgarije. Op 21 december werd zij opgepakt bij de grensovergang met Turkije, omdat ze op een opsporingslijst van de Nederlandse overheid staat.

Kerstmis
Naar eigen zeggen was S. op weg naar Nederland, om kerstmis te vieren bij haar ouders in Helmond. De Nederlandse staat verdenkt haar echter van ‘voorbereidingshandelingen om namens Islamitische Staat deel te nemen aan de strijd in Syrië.’ Het is niet duidelijk of zij daar ook is geweest.

Afgelopen zomer vertrok S. vanuit Eindhoven richting het Midden-Oosten. In haar woning zou door haar ex-vriend een briefje zijn aangetroffen met de mededeling dat S. wilde gaan bijdragen aan de strijd in Syrië. In september werd ze opgepakt in Turkije nabij de grens met Syrië. Na een dag kwam ze weer vrij. Vanaf dat moment is onduidelijk waar S. zich heeft begeven en wat ze heeft gedaan. Voor de rechter in Bulgarije verklaarde S. ‘moslim te zijn, met idealen, maar geen terrorist.’

Stiphout
De 33-jarige groeide op in de Helmondse wijk Stiphout. Ze heeft een dochtertje van 9, dat bij de vader woont. Vrienden, familie en bekenden zeggen zeer verbaasd te zijn over de aanhouding. Zij noemen S. een intelligente, idealistische en vredelievende vrouw.

Lees een uitgebreid verhaal over Lieke in het ED van vrijdag of in de digitale krant.

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (50%)
  • Oneens (50%)
1140 stemmen