Volledig scherm
Huub Oosterhuis. © ANP

Kerkvernieuwer Huub Oosterhuis spreekt in Eindhoven: Veel katholieken al veel verder dan hun kerk

EINDHOVEN - Kerkvernieuwer Huub Oosterhuis (83) laat vrijdag tijdens een manifestatie in Eindhoven zijn licht schijnen op '50 jaar katholiek in Nederland.' „Het zaadje voor verandering is geplant door een boerenzoon.”

Op weg naar een zieke in Breda maakt Oosterhuis een uurtje vrij in zijn overvolle agenda. Als pastor, theoloog en dichter is hij een graag geziene gast bij geloofsbijeenkomsten die de Rooms katholieke traditie overstijgen. Zo ook tijdens de manifestatie in Eindhoven. „We hopen op duizend stemmen. Samen zingen, elkaar ondersteunen en praten over geloof. Dat is wat we willen", trapt hij af.

Imposant
Met zijn 83 jaar is Oosterhuis nog steeds een imposante verschijning. Binnen de katholieke kerk wordt hij zowel gevreesd als geprezen. Als voorvechter van vernieuwing schopt hij met regelmaat tegen het zere been van menig kerkbestuurder. „Veel liederen die ik schreef zijn door de bisschoppen Wiertz (Roermond), Hurkmans (Den Bosch) en Eijk (Utrecht) uit de misboekjes geschrapt. Jammer, maar ik lig er niet wakker van.” In de kersverse Bossche bisschop Gerard de Korte heeft Oosterhuis een medestander. „Toen hij bisschop van Friesland en Groningen was, bleven mijn liederen daar wel in de boekjes staan.”

Discussie
Ondanks de tegenwerking, ziet Oosterhuis volop kansen. „Als ik zie wat Monseigneur Bekkers ruim vijftig jaar geleden al voor elkaar gekregen heeft, weet ik dat het zaadje van verandering door hem als boerenzoon geplant is. Hij was het die Rome liet weten dat de kerk niets te zoeken heeft in de slaapkamers van de gelovigen. Als vrienden discussieerden we zelfs over het einde van het celibaat. Hij wist toen al dat dit ooit moet veranderen, maar besefte dat hier tijd voor nodig is.”

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
2547 stemmen

poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (78%)
  • Oneens (22%)
2547 stemmen