Volledig scherm
Gynacologenteam in Catharinaziekenhuis Eindhoven. vlnr Britt Tonk, Corine Aalders, Pim Broeren, Huub van Vliet en Patrouska Koot © René Manders

Kijkoperatie aan baarmoeder met 'roesje' in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

EINDHOVEN - Het Catharina Ziekenhuis voert kijkoperaties in de baarmoeder uit met alleen een 'roesje'. Vrouwen kunnen binnen twee uur al naar huis en hebben geen pijn.

Ná de operatie komt het magische moment. Lag de patiënte net nog diep in slaap, twee minuten later loopt ze zelf van de behandelstoel naar het bed dat haar naar de uitslaapkamer brengt. "Het was geweldig", zegt Diny Beekman zodra ze haar ogen opent. De 63-jarige Eindhovense is een van de vier vrouwen die deze ochtend een gynaecologische ingreep in het Catharina Ziekenhuis ondergaan. Niet onder algehele narcose op de operatiekamer, maar gewoon op de polikliniek met alleen een 'roesje'.

Gynaecoloog Huib van Vliet voert sinds 2014 kijkoperaties in de baarmoeder poliklinisch uit. Het gaat om vrouwen met poliepen, vleesbomen, verklevingen of zwangerschapsresten. "Ruim 350 vrouwen hebben deze ingreep nu ondergaan", zegt Van Vliet. "Slechts één heeft aangegeven dat ze iets heeft gevoeld." De vier vrouwen bevestigen zijn woorden. Gevraagd naar de pijnscore op een schaal van 0 tot 10 geven ze allemaal een 0.

De uitkomst van dit tweejarige onderzoek is gepubliceerd in het medisch vaktijdschrift Gynecological Surgery. Deze manier van behandelen is sneller dan een echte operatie en net zo efficiënt. "Of het ook goedkoper is kan ik niet met zekerheid zeggen, want dat hebben we niet onderzocht", zegt hij. Maar hij denkt van wel. "We hebben 95 procent van dit soort gevallen uit de OK naar de polikliniek gehaald."

Lees het hele artikel dinsdag in het ED of in de digitale krant

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
87'
1-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
28'
0-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
27'
0-1
Roda JC KerkradeRJC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1582 stemmen