Volledig scherm
De Verbinding, een MH17-gedenkteken dat bij Eindhoven een plek moet krijgen.

Locatie bij Eindhoven gezocht voor gedenkteken MH17

EINDHOVEN - Tien keer landden Hercules-transportvliegtuigen met stoffelijke overschotten van slachtoffers op Vliegbasis Eindhoven. De luchtmachtbasis speelde een prominente rol in de nasleep van rampvlucht MH17.

Vandaar dat Ronald Rutten uit Beuningen vond dat er in de buurt van de basis een gedenkteken moest komen. Een gedenkteken dat inmiddels zo goed als klaar is en dat is geïnspireerd op de witte polsbandjes die na de ramp werden verspreid met de tekst 'Ik zal je nooit vergeten.'

De Verbinding
Rutten, als regiomanager van uitvaartonderneming Monuta destijds betrokken bij de ceremoniële thuiskomst van de slachtoffers, startte dit voorjaar een privé-actie om het monument van de grond te krijgen. Hij richtte de stichting 'Walk-for-298' op, verwijzend naar het aantal slachtoffers en naar zijn deelname aan de vierdaagse van Nijmegen. Tijdens de vierdaagse en daarna haalde Rutten geld op voor het gedenkteken, dat De Verbinding gaat heten.

Drie pijlers
Kunstenaar Toon Heijmans (90) uit Nijmegen ging vervolgens belangeloos aan de slag en maakte de 'wereldbol' in brons. Alleen de sokkel en het geld ervoor ontbreken nog. Rutten heeft nog 2500 euro nodig. Plus een goede plaats om De Verbinding neer te zetten, het liefst bij de Vliegbasis Eindhoven. "Ons gedenkteken herinnert niet aan de crash, maar aan het samenzijn daarna. Het rust op drie pijlers die de slachtoffers, de nabestaanden en de hulpverleners symboliseren. Op Vliegbasis Eindhoven was de onderlinge verbondenheid destijds sterk voelbaar", zegt Rutten. "Ook de hulpverleners hebben daar onuitwisbare herinneringen aan, die het verdienen een plaats te krijgen."

Locatie
Volgens Anton Kotte uit Eindhoven, vader van Oscar Kotte die met zijn vrouw Miranda Kotte-Smolders en zoon Remco aan boord van de rampvlucht was, buigen de gemeente Eindhoven en de luchtmachtstaf zich momenteel over de vraag waar De Verbinding geplaatst zou kunnen worden. Kotte speelt daarbij een verbindende rol.

Afgelopen woensdag werd in Park Vijfhuizen bij Schiphol begonnen met de aanleg van het Nationaal Monument MH17. In Vijfhuizen zal jaarlijks een herdenking gehouden worden. Dat is bij De Verbinding niet de bedoeling. "We willen het klein houden, het is niet de bedoeling in het vaarwater van anderen te gaan zitten", zegt Rutten. Hij hoopt dat De Verbinding op 21 maart - het begin van de lente - onthuld kan worden.

Reactie vliegbasis
Hoewel vliegbasis Eindhoven een belangrijke functie heeft gehad in het transport en opvang van slachtoffers en nabestaanden, is de commandant van de vliegbasis, kolonel Elanor Boekholt-O'Sullivan, van mening dat een monument bij Schiphol beter tot z'n recht komt. "Daarnaast vindt jaarlijks op 15 juli de herdenking van de Herculesramp plaats, waarvan een monument is gevestigd op de vliegbasis. Hier wil de vliegbasis ook voor de toekomst de volledige aandacht naar uit kunnen laten gaan. Als de vliegbasis een monument ter nagedachtenis van de MH17 krijgt, vinden er jaarlijks twee herdenkingen plaats in een tijdsbestek van drie dagen. Hiermee kan het ene herdenkingsmonument het andere beïnvloeden en daarmee doen we beide geen recht. De vraag om een dergelijk monument dichtbij of op de vliegbasis te plaatsen is begrijpelijk, maar heeft gezien bovenstaande niet de voorkeur."

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen', dat eind oktober wordt uitgezonden. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal duizenden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (55%)
  • Oneens (45%)
1368 stemmen