Volledig scherm
Marius Kipserem. © EPA

Marius Kipserem gaat voor Nederlandse dubbelslag in Eindhoven

EINDHOVEN - Als onbekende Keniaan won hij in april de Marathon van Rotterdam. Met die winst en een persoonlijk record van 2.06.11 uur op zak, zijn de verwachtingen zondag in Eindhoven ineens een stuk groter voor Marius Kipserem.

De Keniaan (geboren in het jaar 1988) is woensdag al aangekomen in Nederland en verblijft in atletenhotel Pullman. Kipserem zegt de druk niet te voelen. "Ik ga proberen ook hier te winnen. Eindhoven heeft altijd een snelle race, het parcours is erg vlak. Ik voel me goed en heb me goed voorbereid, daarom denk ik dat opnieuw een persoonlijke besttijd lopen mogelijk is."

Hij durft zelfs 2.05 in de mond te nemen en wil ook wel zijn tactiek verklappen. "Mijn plan is om in de kopgroep te blijven lopen tot 30, 35 kilometer. Dan ga ik pushen om mijn concurrenten te testen. Twijfelen ze, dan loop ik weg. Je kunt niet 20 kilometer alleen lopen, maar het laatste stukje wel." Kipserem hoopt het parcoursrecord van zijn trainingsmaat Dickson Chumba (2.05.46 uit 2012) uit de boeken te lopen. Hun groep traint in het hoogland van Kapsabet in het westen van Kenia. "Dickson vertelde me dat het parcours in Eindhoven nog sneller is dan dat van Rotterdam, dus misschien lukt het. Al vond hij de laatste kilometers in Eindhoven wel heel zwaar. Dickson heeft vorig jaar Chicago gewonnen en voelt zich sterk genoeg om die titel zondag te prolongeren. Ik doe nu in Eindhoven mijn best om mijn tweede grote marathon in Nederland te winnen in een goede tijd, zodat ik volgend jaar ook in een grote marathon zoals Chicago of Berlijn kan starten."

Wat Kipserem gaat doen tot het zondagochtend 10.00 uur is? "Vooral veel rusten op mijn hotelkamer. En elke ochtend om 7.00 uur met de andere toplopers een uurtje joggen op straat."

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
1343 stemmen