Volledig scherm
Joris Sanders

Marlies Sanders: Denk bij zelfdoding niet alleen aan jezelf

EINDHOVEN - Denk bij zelfdoding niet alleen aan jezelf. Die oproep doet Marlies Sanders uit Eindhoven aan mensen die overwegen een eind aan hun leven te maken. Haar zoon Joris deed dat in 2013.

Marlies Sanders worstelt drie jaar later nog intens met de gevolgen van de stap die haar zoon Joris in de zomer van 2013 zette. Hij verliet op een zondagmiddag het ouderlijk huis zonder teken dat er iets bijzonders aan de hand was. Twee weken daarna werd zijn stoffelijk overschot gevonden in Best. Joris werd 19 jaar.

Waarom
Marlies Sanders vraagt zich nog altijd af waarom Joris tot zelfdoding kwam. "Ik werkte in de zorg en vond dat ik goed kon observeren maar bij mijn eigen zoon heb ik de signalen niet gezien. Ik kan niet echt kwaad op Joris zijn, want hij kan zich niet meer verweren. Ik denk dat hij in een opwelling heeft gehandeld."

Reuma
Ten gevolge van de zelfdoding van Joris raakte ze haar baan kwijt. Stress tastte haar gezondheid aan. Ze kreeg reuma. Middels gesprekken met een psycholoog probeert ze de draad weer op te pakken. Dat gaat met vallen en opstaan. Haar boodschap: "Denk ook aan wat je met zelfdoding teweeg brengt bij vrienden en kennissen. Samen is er altijd een weg."

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
78'
1-2
sc HeerenveenHEE
away logo
home logo FeyenoordFEY
19'
0-0
NAC BredaNAC
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
18'
0-1
Roda JC KerkradeRJC
away logo
home logo ADO Den HaagADO
20:45
Sparta RotterdamSPA
away logo

poll

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

Megastores maken van Eindhoven een echte winkelstad

  • Eens (47%)
  • Oneens (53%)
1576 stemmen