Volledig scherm
Veel bomen in het Ton Smitspark zijn de afgelopen weken gekapt. In het voorjaar wordt nieuw groen geplant. © FotoMeulenhof

Metamorfose voor Ton Smitspark in Stratum

EINDHOVEN - Voor de nietsvermoedende recreant zal het even slikken zijn als hij of zij door het Ton Smitspark in Genneper Parken loopt of fietst. Het park is de afgelopen weken ingrijpend veranderd. Tal van bomen en struiken zijn gesnoeid.

Wandelaars, fietsers en joggers die het gebied wat beter kennen, weten ook dat in de afgelopen jaren diverse zware takken van de populieren-op-leeftijd waaiden. In het kader van een grootscheepse renovatie worden in het park daarom 72 bomen gerooid: populieren en wilgen, die volgens de gemeente 'in een eindstadium' van hun leven verkeren.

De plannen zijn uitgewerkt in overleg met een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van de buurtvereniging Genneperzijde en het Sint Jorisgilde, dat zijn gildehuis heeft aan de rand van het park. Ook Trefpunt Groen, dat waakt over de flora in Eindhoven, heeft de plannen groen licht gegeven.

Nieuwe bomen
De kap vindt gefaseerd plaats, volgens de gemeente om te voorkomen dat het hele park in één keer wordt kaal gekapt. Voor de 72 oude bomen keren in totaal 118 nieuwe exemplaren terug. Ook ditmaal heeft de gemeente gekozen voor knotwilgen en populieren, omdat deze snel groeien. Wel is gekozen voor populieren van een andere soort, die minder snel veroudert. Het nieuwe groen wordt in het voorjaar geplant. Ook komen er dan nieuwe heesters onder de bomen.

De 'kaalslag' in het park heeft vooralsnog niet tot een storm van protest geleid. Bij de gemeente is één klacht binnengekomen.

Volledig scherm
Veel bomen in het Ton Smitspark zijn de afgelopen weken gekapt. In het voorjaar wordt nieuw groen geplant. © FotoMeulenhof

poll

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

Kinderen moeten verplicht fruit eten op school

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
1423 stemmen