Volledig scherm
© Thinkstock

Miljoenenrekening fiscus dreigt voor Eindhoven

EINDHOVEN - Nu gemeenten ook aangeslagen kunnen worden voor vennootschapsbelasting, dreigt een rekening van 3,5 miljoen euro voor Eindhoven. Dat bedrag moet over de periode tot 2032 betaald worden voor de winst op grondverkopen in de stad.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een presentatie over consequenties van een wetswijziging onder druk van de Europese Unie. Die wil dat er sprake is van eerlijke concurrentie tussen gemeenten en bedrijven.

Eindhoven komt er niet onderuit volgens deskundigen omdat er op de grondexploitatie winst wordt gemaakt. Wel probeert het college de schade te beperken door een truc toe te passen op de manier waarop de ontwikkeling in Meerhoven wordt verwerkt in de boeken. Werkt dat, dan daalt de claim naar zo'n vier ton. De vraag is echter of de fiscus erin trapt omdat er met de methode eerder juist belastingvoordeel werd behaald.

Bovendien kan het bedrag ook oplopen als de winsten toenemen bijvoorbeeld doordat de woningmarkt steeds harder groeit.

  1. Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    Deelnemers Helen uit Eindhoven en Janneke uit Deurne aan programma We Stoppen: Het voelt alsof ik niet sterk genoeg ben

    EINDHOVEN/DEURNE - Oktober nadert, traditioneel de maand waarin veel mensen proberen te stoppen met roken. In het kader van 'Stoptober' start op 1 oktober een speciaal project waarbij vijftig verstokte paffers zich vijf dagen lang met elkaar op laten sluiten in een kazerne in een poging van hun verslaving af te komen. Televisiecamera's van AVROTROS zullen opnamen maken voor het programma 'We Stoppen!', dat van 1 tot en met 5 oktober wordt uitgezonden op zorg.nu/westoppen. De afgelopen tijd zijn de vijftig deelnemers geselecteerd na een oproep onder meer in deze krant. Uit de in totaal honderden reacties zijn ook Janneke Dielissen uit Deurne en Helen Grady uit Eindhoven uitgekozen om mee te doen met 'We stoppen'. 

poll

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

Ik sta elk jaar in het bijzonder stil bij de bevrijding van Zuidoost-Brabant

  • Eens (54%)
  • Oneens (46%)
1491 stemmen